Всичко, което трябва да знаете за С-400 “Триумф”

Всичко, което трябва да знаете за С-400 "Триумф"
Какво представлява най-добрата система за ПВО в света, която Индия, Китай и Турция закупиха, въпреки заплахата от санкции от страна на САЩ.

В началото на октомври 2018г. Русия подписа договор за $5 милиарда за доставката на системи за противовъздушна отбрана С-400 “Триумф” в Индия. Новата система ще позволи на партньора на Москва да изгради непробиваем въздушен купол около своята страна, който може да унищожи всяка заплаха във въздуха.

Наистина ли обаче С-400 е толкова добра, че Индия, Китай и дори Турция (член на НАТО) са готови да купят руско оръжие, независимо от заплахите за икономически санкции от страна на САЩ?

Какво представлява С-400 “Триумф” и защо тя е най-добрата в света


AFPОще от момента на появата си през 2007 г. системата за противовъздушна отбрана С-400 “Триумф” (или както я наричат в НАТО – Growler) се превърна в играч “тежка категория” сред ПВО системите в света.

Тя може да засече всички въздушни цели около себе си в радиус до 600 км и да ги сваля на разстояние от 400 км. За нея няма значение дали става дума за маневриращи крилати ракети или за междуконтинентални балистични ядрени ракети, летящи към Земята от другия край на планетата – системата вижда всичко, “хваща ги” и ги сваля на безопасно разстояние от себе си.

Ключовата разлика между С-400 “Триумф” и прекия ѝ конкурент в лицето на американската MIM-104 Patriot се крие в способността ѝ да вижда и сваля цели около себе си. “Американецът” може да работи и да “вижда” единствено в зададено предварително направление под ъгъл 180 градуса.


Global Look PressНещо повече – за да бъде “разгърната” пусковата установка на американската машина и тя да бъде приготвена отново за бой са нужни цели 30 минути. За това време ракетите вече ще са успели да поразят целите си и битката ще е загубена.

В същото време далечината за поразяване на целите при “американеца” е два пъти по-малка – 180 км спрямо 400 км за “руснака”. А това има голяма роля не само при борбата с ракети, но и с изтребители и бомбардировачи.

Именно тези няколко фактора са и причината дори една членка на НАТО като Турция да предпочете да закупи руската техника, независимо от заплахата от икономически санкции.

Комплексът С-400 “Триумф” ще влезе в чуждестранните войски в състава на батареите за ПРО. В състава на всеки от тях влизат по четири пускови установки с по четири ракети във всяка. Така общо в една батарея има 16 противоракети, способни да свалят изтребители от пето поколение и крилати ракети на разстояние до 400 км.

И това без да броим резервния боен комплект, който също влиза в стойността на договорите и ще се намира на бойното поле. В договора влизат и няколко транспортно-товарни машини, радиолокационни станции, команден пункт и редица машини за обезпечение.

Изложените по-горе данни за системите важат за комплексите за ПВО в максимална комплектовка, които САЩ и Русия купуват за защитата на собствените си граници. Всеки комплект, който се готви за доставка на чуждестранните клиенти, се формира отделно на базата на желанията и финансовите им възможности. Казано просто, също като при покупката на автомобил – клиентът може да ги закупи в пълна комплектовка, а може и да се откаже от някои “екстри”. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.