Всички ракети са свалени: Системите “Бук-М2Э” и “Панцир-С1” защитиха летище близо до Дамаск

Всички ракети са свалени: Системите "Бук-М2Э" и "Панцир-С1" защитиха летище близо до Дамаск


Израелската авиация атакува инфраструктурата на летище “Дювали” в близост до Дамаск. Изстреляни са до 10 ракети клас “въздух-земя”. По първоначални данни всички ракети, които са изстреляни ​​по летището, са прехванати със 100% ефективност. Както предаде интернет порталът “Бог-рата”, “противовъздушните ракетни комплекси “Панцир” и “Бук” са унищожили седем израелски ракети. Инфраструктурата на летището не е повредена и няма жертви”.

Малко по-късно се появи информация, че над Голанските възвишения се е намирала израелската ПРО система “Железен купол”. По първоначална информация тя е стреляла по сирийските ПВО ракети, летящи към израелските самолети.

9K317 “Бук-М2Э” е експортна модификация на системата “Бук-M2” и е предназначена за борба с различни въздушни цели на къси и средни разстояния. Тя принадлежи към системите със среден обсег. В допълнение към стандартните аеродинамични цели като бойни самолети, 9K317 “Бук-М2Э” може успешно да се бори с крилати ракети, тактически балистични ракети, противорадарни ракети, специални ракети клас “въздух-земя” и т.н.

За обхващане на пълната гама от въздушни цели тази система използва управляеми ракети 9M317. Тези ракети, всяка от които тежи почти 715 кг, прехващат цели на разстояние 45 км и 25 км височина. Двурежимният ракетен двигател на твърдо гориво дава “силно” ускорение на ракетата, която достига скорост до 4500 км/ч Оборудвана е с радарна самонасочваща се бойна глава 9E420, която работи в полуавтоматичен режим.

Ракетата 9M317 може да прехване цели, които летят със скорост до 4200 км/ч и извършват остри маневри. Цялата система е изключително устойчива на всички видове противоелектронни действия, които имат за цел да пречат на откриването на въздушни обекти, както и на успешното насочване на ракетата към целта.

96K6 “Панцир С1” е противовъздушна хибридна ракетно-оръдейна система с малък обсег на действие, проектирана за защита на граждански и военни съоръжения от атаки от всички съвременни и перспективни средства за въздушно нападение, при всички метеорологични условия, без значение дали е ден или нощ, а също и при масова употреба на вражески противоелектронни бойни системи. Ракетите могат да бъдат насочени към цели на разстояние 20 км и височина 15 км, а оръдията имат обхват от 5000 м. Благодарение на своята универсалност системата може да се използва и срещу наземни и надводни цели.
Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.