Време е за фаза на масова роботизация: “Терминатори” ще заменят руския войник на бойното поле

Време е за фаза на масова роботизация: "Терминатори" ще заменят руския войник на бойното поле

Бойните куполи и ракетите с изкуствен интелект станаха първата стъпка към появата на “Терминаторите” в руската армия.

Бойните куполи и ракетите с изкуствен интелект станаха първите стъпки към появата на “Терминатори” в най-добрите армии в света, включително и в руската.

Бойни модули


Артьом Коротаев/ТАСС

Първите “роботи” на руската армия (освен малките роботи-сапьори, които се управляват от оператори с джойстици като в компютърни игри) станаха бойните модули, които се инсталират на мястото на картечните куполи в леката и тежка бронирана техника.

Един от тях е представен и от концерн “Калашников”. Това е своего рода дистанционно управляема кула с две картечници калибър 12,7 и 7,62 мм, за който вече ви разказахме подробно в друг наш материал.

Вторият е аналогичен тип “куполче” на лекобронирана машина тип “Тигр”. Бойният му блок с 30-мм оръдие и картечници от 12,7 и 7,62 калибър може да провежда наблюдение на бойното поле и самостоятелно да открива огън по зададени в програмата му цели.


Михаил Воскресенски/Sputnik

При това в изкуствения интелект на робота (“мозъкът на машината” или просто компютъра) първоначално е заредена база данни за целите – техният външен вид, придвижването им, топлоизлъчването и т.н. Базата постоянно се обновява, допълва и разширява чрез алгоритми за самообучение. А инженерите вече могат да добавят в машината и допълнителни методи на откриване – по температура, по яркост в инфрачервения спектър и др.

Въпреки това на текущия научно-технически етап само човекът взема решението да открие огън по една или друга цел. Машината безусловно може още сега да прави това самостоятелно, но генералите за момента не са готови да ѝ го позволят.

При това този “купол” е ефективно оръжие против малки безпилотни апарати със самоделни бомби на борда, които просто гъмжат на всички бойни полета в Близкия изток.

Паралелно с това инженерите заявяват, че “мозъкът” на тези машини се развива с времето: той самостоятелно изучава околната среда и допълва базата си данни с различна информация за противника и неговото обкръжение.

Умни ракети


Павел Лисицин/Sputnik

Често държавните лидери говорят за “умни ракети” в редиците на своите армии. Такива ракети действително съществуват.

В самонасочващите се глави на крилатите ракети “Калибър” и Tomahawk, в бойните модули на ракетите на комплекс “Искандер-М” са добавени “образи” или дори фотографии и компютърни данни за целите с пълна информация за тях.

Именно това е една от причините, поради които крилатите ракети могат да летят към целта, преодолявайки релефа на местностите, извършвайки маневри в курса, ъгъла и височината и поразявайки именно тази цел, която е зададена.

Трябва да се подчертае, че всички тези технологии в близките десетилетия ще достигнат съвършено ново ниво. И не е далеч денят, в който човекът на бойното поле – било то на земя, по вода или по въздух – ще бъде заменен от машини. Първите “умни оръдия” вече са в редиците на армиите на Русия и САЩ. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.