Владимир Путин по-твърд от всякога!

Владимир Путин по-твърд от всякога!

След провала на споразумението между САЩ и Русия относно Сирия във Вашингтон се раздадоха призиви за реализация на силов сценария (План Б).

Белият дом може да избира от ограничен брой варианти: въвеждане на безполетна зона, установяване на зони за сигурност, удари по авиацията на Асад и увеличени доставки на оръжие за сирийските въстаници. Всеки вариант обаче крие в себе си риск за непредсказуема ответна реакция, пише списание The National Interest.Необходимо условие за безполетна зона е възможността за приковаване на сирийската авиация и изолиране на руската ПВО, отбелязва коментаторът на изданието Дейв Маджумдар. Тук САЩ се сблъскват с препятствия от правен и военен характер.

Правната бариера за военна намеса се определя от факта, че формално Америка не се намира в състояние на война със Сирия. Освен това ООН не е приела резолюция, разрешаваща на американски войски официално да действат на територията на страната.

„От техническа гледна точка дори тези военни операции, които САЩ изпълняват в Сирия, са военни акции и формално те са противозаконни” – отбелязва NI.

Според Джон Кери, юристите на Белия дом предупреждавали администрацията, че САЩ нямат основания за военна намеса без резолюция на Съвета за сигурност или покана от една от страните в конфликта. Именно поканата на легитимното сирийско правителство стана основание за начало на на руската кампания в Сирия.

В случай на въвеждане на безполетна или зона за сигурност американската авиация трябва да прехваща и евентуално да сваля руски и сирийски самолети, навлезли в обозначеното от Вашингтон въздушно пространство.

„Американските политици много искат да заложат, че Москва, която сигурно не иска да воюва със САЩ, ще отстъпи и ще се смири с въвеждане на безполетна зона. И Вашингтон не иска да започва война с Русия, която остава единствената държава на планетата, способна да превърне Америка в радиоактивни въглени” – предполага анализаторът.

Още по-рискован вариант е прякото военно нападение от страна на САЩ на сирийските ВВС и техните бази. Това ще бъде акт на открита агресия против Сирия, което е далеч по-сериозно от безполетни зони. Проблемът на такъв вариант, според Маджумдар, е в това, че Вашингтон трудно ще прогнозира реакцията на Москва. Освен това американската страна не знае колко руски съветници има в Сирия, неизвестно е и къде се намират. В случай на авиационен удар те могат да се окажат под кръстосан огън.


Loading...

„Да се започне въоръжен конфликт с Русия и със Сирия е лесно, обаче открита война с изстрели и загуби напълно може да излезе от контрол. Изглежда е по-благоразумно да се прояви сдържаност, преди да се започне нова война, при това против ядрена държава” – отбелязва Дейв Маджумдар.
Превод и редакция: БЛИЦ

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.