ВИДЕО: Руснаците унищожават летище с авиационна бомба БетАБ-500

Тази бомба с маса 500 кг е предназначена основно за разрушаване на летищна инфраструктура.

Експлозията ѝ може напълно да унищожи контролната кула и други обекти на летището, разрушавайки бетонната инфраструктура на съоръжението.

На видеото се вижда как действат авиационни бомби БетАБ-500 (в началото е вариантът БетАБ-500ШП). Те се пускат от малка височина от група самолети.

След хвърлянето на бомбите от самолета се активира специален резервоар, в който има парашут. Задачата му е да забави падането, като по този начин осигури време самолетът да излезе от радиуса на действие на бомбата.

Освен това, по този начин се стабилизира траекторията на бомбата, като се постига идеален ъгъл на падане, избягвайки рикошетен ефект.

Веднага след като траекторията на бомбата се стабилизира, парашутът се изхвърля. Почти едновременно се активира и ракетната добавка, която ускорява самата бомба. Бомбите са с бойни глави със 77 кг компресиран експлозив, способен да пробива бетонни структури с дебелина 1500 мм.

Експлозията е в състояние напълно да унищожи летищна инфраструктура с площ около 50 кв. м. Бомбите могат да се активират моментално или отложено.

Този вид бомби могат да се използват и срещу бронирана техника. БетАБ-500 е способна да пробие хомогенна стоманена плоча с дебелина половин метър, което е повече от достатъчно за практически всички съвременни танкове в оперативна употреба. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.