ВИДЕО: Вижте първата демонстрация на новия армейски пистолет “Удав” пред публиката

ВИДЕО: Вижте първата демонстрация на новия армейски пистолет "Удав" пред публиката
Журналисти тестваха новия руски пистолет “Удав”, разработен, за да замени “Макаров”, а резултатите от стрелбата бяха заснети на видео.

“Удав” изпробва кореспондентът на “Космомолская правда” Александър Бойко. С непознатото оръжие, което взема в ръцете си за първи път, той успява да порази 14 от общо 18 мишени, пише “Российская газета“.

Както споделя главният конструктор на “Удав” Иван Козлов, специалистите от военното ведомство в Москва, оформили поръчката за новото оръжие, са “искали чудо”. И са го получили.

https://www.youtube.com/watch?v=efcuxBoc5AI

“Удав” демонстрира висока надеждност, мощност и точност. Освен това той е по-лек от своите предшественици. Към “Удав” могат да се прикрепят фенери и целеуказатели. А основното е, че патронът за този пистолет може с лекота да пробие 4-мм стоманена пластина от разстояние 50 м – при това стреляйки със заглушител. Пистолетът няма нужда от често почистване и смазка. Конструкторът намеква и за някои други “безпрецедентни” характеристики на новото оръжие, които все още се държат в тайна.

Описвайки усещането си при запознанството с “Удав”, Бойко подчертава, че новият 18-заряден пистолет тежи сравнително малко благодарение на използваните в направата му материали. От метал са направени само цевта, затворът и пълнителят. Така теглото на “Удав” е 780 г. “Макаров” например, зареден с 8 патрона, тежи 730 г., а пистолетът ТТ – 850 г.

Както отбелязва журналистът, спусъкът на “Удав” може да се сравни с този на пистолета “Стечкин”, а откатът не е по-голям от този на “Макаров”. Но при стрелба със заглушител той почти не се усеща.

Пистолет за армията

В момента на практика липсва единен пистолет за действащите части на руските въоръжени сили. Правени са различни опити да се въведат пистолетни комплекси – например в началото на 2000-те години на въоръжение бе приет “Грач” (с патрон 9х19 “Парабеллум”, създаден в рамките на конкурса “Грач”), но той така и не доби широка популярност. В армията по традиция пистолетът се смята за оръжие за “последен шанс” в допълнение към основните стрелкови комплекси.

Мощният руски патрон 9х21 първоначално е създаден за пистолета “Вектор” СР-1 (известен още като “Гюрза”) и е предназначен за поразяване на защитен противник – той е способен да пробие бронежилетка 3-ти клас на разстояние до 3 м, издържаща на автоматичен патрон с калибър 7,62х39 без бронебойна сърцевина.

В СССР за основен армейски пистолет се смятаха “Макаров” и “Стечкин” с патрон 9х18. “Стечкин” обаче, който може да стреля автоматично, се използваше единствено от спецчастите и летците. “Макаров” се използваше от офицерите като лично оръжие. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.