Вашингтон заплашва турците: ако се сдобиете със С-400, няма да ви доставим Patriot

Вашингтон заплашва турците: ако се сдобиете със С-400, няма да ви доставим Patriot


САЩ се опасяват от възможен “шпионаж” от руските военни специалисти, ако в рамките на една армия има качествени системи като С-400 “Триумф”, Patriot и изтребители F-35.
САЩ отказват да продадат на Турция своите зенитни ракетни комплекси Patriot, ако Анкара се сдобие с руските С-400 “Триумф”, пише турското издание Yeni Shefak, цитирано от интернет порталa “Интерфакс”.

Други турски медии отбелязват, че, ако сделката за покупката на С-400 бъде довършена, може да се провали и споразумението за продажбата на американски изтребители-бомбардировачи F-35 от Вашингтон за Анкара.

САЩ нееднократно предупреждаваха Турция за последствията от закупуването на руските комплекси. От Вашингтон се опасяват, че едновременното присъствие на руски С-400 и американски F-35 в Турция ще даде на Русия възможност подробно да изучи характеристиките на изтребителите им от пето поколение.

Вашингтон неколкократно предупреди Анкара, че, ако се сдобие с С-400, трябва да се откаже от F-35.

През декември стана ясно, че държавният департамент на САЩ е одобрил продажбата на комплекси Patriot за Турция за сумата от $3,5 млрд. От Анкара твърдят, че са готови да закупят американските системи, но не и при условие да се откажат от С-400.

Както беше съобщено по-рано, Турция ще получи четири дивизиона С-400 на стойност от 2,5 млрд. долара.

ЗРК С-400 “Триумф” са системи с голям обсег, разработени и произвеждани от АО “Концерн ВКО “Алмаз-Антей”, предназначени за поразяване на самолети от стратегическата и тактическата авиация, балистични ракети, хиперзвукови цели и други средства за въздушно нападение в условия на радиоелектронно и други видове противодействие. Системата може да поразява аеродинамични мишени на разстояние до 400 км, както и намиращи се на до 60 км балистични цели, летящи със скорост до 4,8 км/с на височина от няколко метра – до няколко десетки километра.
Източник: bg.rbth.com 


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

 

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.