Борис Анзов: Северен Ирак Битка за Мосул + ВИДЕО +18

 Борис Анзов: Северен Ирак Битка за Мосул +ВИДЕО +18

“Медиа Мост България” представя на Български език:Хрониките на Борис Анзов Северен Ирак Битка за Мосул.Интервю на Борис Анзов с командващия на кюрдските отряди Пешмерга в град Башика бригаден Генерал Бахрам Арив Юсиин от 24 ноември 2016г. Битка за Мосул!!!Борис Анзов
– Казвам се Бахрам Ариф Яссин и съм командващ на кюрдските отряди Пешмерга в град Башика. Както знаете, под ръководство на президента на регионалното правителство на Кюрдистан, г-н Барзани, силите на Пешмерга нанесоха съкрушителен удар по отрядите на ИДИЛ, и те завинаги бяха изгонени от град Башика. В продължение на 2 години този град е е намирал в ръцете на ИДИЛ. На момента е изцяло под контрол на Пешмерга. Сега група от сапьори се занимава с разминирането на града. Взривовете, които чувате, са тяхна работа.

Анзов:

Генерал Яссин, разкажете, каква е обстановката в момента тук, в Башика? Какви са загубите в личния ви състав? Има ли сред тях много убити и ранени войници? Тук, в Башика, също така са загинали иракски журналисти…
– Несъмнено, при освобождаването на такъв голям град, като Башика, при осигуряването безопасността на населението, ние също претърпяхме загуби. Това е неизбежно. Загинали и ранени има и тук и в други райони, където се борят силите на Пешмерга. Но всички тези войници – а наши герои. Ние се гордеем с тях. И те завинаги ще останат в нашите сърца и нашата памет.
Анзов: Колко терористи на ДАИШ са били унищожени на територията на град Башика?
Бахрам: Нямаме точни сведения за загубите на противника. Съгласно наличната информация, обаче, около 200-250 терористи се намираха в град Башика и неговите околности. По данни, получени след боевете, със съвместните усилия на силите на Пешмерга и авиацията на съюзниците, всички терористи са унищожени. Нито един не успял да избяга.Борис Анзов
Анзов: след като победите ДАИШ и приключи специалната операция по освобождаването на Башика, ще помогне ли държавата на гражданите да се върнат в домовете си и да възстановят разрушеното?
Бахрам: Да, разбира се. След като приключи войната, регионалното правителсто на Кюрдистан ще започне възстановяването на градовете и представителите на всички конфесии отново ще могат да живеят в мир и съгласие.
Анзов: Разбрах от новините, че бойците на Пешмерга са помогнали да се сложи на място разрушения кръст в християнската църква в Башика?Борис Анзов

Бахрам: Преди две години ИДИЛ е превзел християнското селище, а християнската църква и кръста били разрушени. След освобождаването президентът е поръчал тази църква да бъде възстановена. Аз бях един от тези, които със собствени ръце слагаха кръста на мястото му. Кюрдистан е регион, в който от векове насам е живяло многобройно население от различни националности и религии. Всички винаги са живели в мир и съгласие. Това е нашата гордост, нашето достояние, което винаги ще защитаваме.
Анзов: Как се казва църквата, върху която вашите бойци са върнали кръста на място?
Бахрам: Църквата се казва Маргаргис и тя принадлежи на нашите православни братя.
Анзов: Генерал Яссин, може би сами бихте искали да ни кажете нещо?
Бахрам: Кюрдското военно формирование Пешмерга е освободило този регион. И ние ще защитаваме неговите граници, а и на целия Кюрдистан, със живеещите в него представители на всички конфесии. Кюрдите, арабите, християните, евреите, язидите, всички без изключение. За нас, те са най-напред жители на Кюрдистан. И ние еднакво ще защитаваме всеки един от тях от каквато и да е заплаха.

Анзов: Страхувате ли се, когато ви предстои битка с ДАИШ?
Бахрам: Ако наистина ни беше страх от тях, нямаше да можем да ги победим. Ние разполагахме с най-обикновените оръжия. И въпреки това, с минимални загуби, ние победихме най-голямата терористична група в света.
Анзов: Как се отнасят към вашата победа съседните държави?
Бахрам: Съседните държави не се радват особено на нашият успех. Но ние ще продължаваме да се борим и да побеждаваме нашите врагове. Ние също така ще строим, развиваме и защитаваме нашата свещена земя – Кюрдистан.
Линк Ютуб:


За Медиа Мост България от Северен Ирак град башика Битка за Мосул: Борис Анзов


Loading...

WARS.BG в партньорска програма с „Медиа Мост България” и Борис Анзов!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.