Близка среща между руски Су-27 и американски P-8A в Черно море

Близка среща между руски Су-27 и американски P-8A в Черно море
Руски изтребител Су-27 е прелетял на шест метра от американски противоподводен самолет P-8A “Poseidon” над Черно море, съобщи телевизионният канал “Ен Би Си” (NBC News), позовавайки се на информация на прессекретаря на ВМС на САЩ в Европа Памела Кунц, цитиран от Лента.ru в петък (12 май).

По информация на “Ен Би Си” инцидентът се е случил на 9 май в международното въздушно пространство. Кунц отбеляза, че командирът на P-8A е преценил действията на руския пилот като “професионални и безопасни”.

По думите на представителя на ВМС на САЩ американски плавателни съдове и самолети редовно се срещат с руски в международни води и въздушни пространства и по-голямата част от тези срещи са от безопасен и професионален характер.

“Ен Би Си” обърна внимание, че по-рано след всеки подобен случай американските военни обвиняваха руските пилоти в некомпетентност, дори когато разстоянието между самолетите е много по-голямо. Кунц обясни, че рискът от инцидент се определя от пилота на самолета въз основа на няколко критерия: скорост, надморска височина, видимост и други.

През последната година рязко се е увеличила честотата на полетите на американските разузнавачи покрай руската граница.


Loading...

Особено зачестяла е в района на Балтийско море и крайбрежието на Крим, както и около руските военни бази в Сирия и зоните на разполагане на корабите от руския Военноморски флот в Източното Средиземноморие. Почти всеки ден се наблюдават по два, три или повече разузнавателни полета.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.