АРМЕЙСКИЯТ СПЕЦНАЗ НА РУСИЯ (И ВИДЕО)

АРМЕЙСКИЯТ СПЕЦНАЗ НА РУСИЯ (И ВИДЕО)

До 1991 г. в състава на Армейския Спецназ на ВС на СССР Влизаха:

— от СВ — 14 отделни бригади със Специално назначение; два отделни учебни полка; отделен отряд (ооСпН) — съответстващ на отделен батальон от другите родове войски; роти СпН;

— от ВМФ — 2 отделни бригади със Специално назначение; три морски разузнавателни пункта(МРП).

Към 01.01.2010г. в състава на Армейския Спецназ на Вс на Русия влизат:

А) от СВ:

— 2-ра ОбрСпН ГРУ (Ленинградски ВО);

— 3-та ОбрСпН (РИ ВО);

— 10-та ОбрСпН ГРУ (СКВО);

— 16-та ОбрСпН ГРУ (МВО);

— 24-та ОбрСпН ГРУ (Сиб.ВО);

— 14-та ОбрСпН;

— 67-ма ОбрСпН;

— 22-та отделна Гвардейска бригада СпН ГРУ (СКВО);

Б) от ВМФ:

— 137 РП СпН (Черноморски флот);

— 420 РП СпН (Северен флот );

— 561 РП СпН (Балтийски флот );

— 42-ри РП СпН (Тихоокеански флот.

Главно Разузнавателно Управление (ГРУ) е Централен орган за управление на Военното разузнаване на ВС на Русия. ГРУ е подчинено на Началника на ГЩ и Министъра на Отбраната, занимава се със всички видове разузнавания, работещи в интерес на ВС агентурно, космическо, радио-електронно, общовойсково, въздушно, специално, морско и др.

Приоритет на ГРУ е добиване на секретни сведения, материали, чуждестранни нови образци въоръжение и техника. Резидентурата му не отстъпва на тази на външното разузнаване на Руската Федерация по численост, но има по малко по обем финансиране, при това тя действа по-целенасочено.

В днешно време ГРУ е подчинено на Главното Командване на СВ на ВС на Руската Федерация. Щаб-Квартирата на ГРУ се намира в Москва в района на Хадинското поле .

По данни поблекувани в пресата и интернет към днешно време в Структурата на ГРУ са включени 13 основни управления и 8 спомагателни отдела и управления:

— Първо Управление — за страните от Европейския Съюз;

— Второ Управление — страните от Северна и Южна Америка, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия;

— Трето Управление — страните от Азия;

— Четвърто Управление -за страните от Африка;

— Пето Управление — управление на Оперативното раззузнаване;

— Шесто Управление — управление на Радиотехническото разузнаване;

— Седмо Управление — НАТО;

— Осмо Управление — Диверсионните сили със Спец. Назначение;

— Девето Управление — Управление за Военните технологии;

— Десето Управление — Управление за Военната икономика;

— Единадесето Управление — Управление за Стратегически доктрини и въоръжение;

— Дванадесето Управление — Ядрени оръжия;

— Тринадесето Управление — Информационна война.

Спомагателни управления и отдели:

— Управление Космическо разузнаване;

— Оперативно-техническо Управление;

— Управление на външните отношения;

— Управление кадри;

— Архивен отдел.

Специалната подготовка на офицерите за ГРУ се извършва в Академиятя на ГРУ (Военно-дипломатическа академия на МО). Подготовката се осъществява в три основни факултета:

— Факултет стратегическо-агентурно р азузнаане;

— Факултет агентурно-оперативно разузнаване;

— Факултет-оперативно-тактическо разузнаване.

В структурата на ГРУ влизат и два научно-изследователски института,разположени в Москва и известни като 6-ти и 18-ти Централни научни институти.

Девиза на ГРУ е: » Закон у нас простой. Вход рубла, вьiход две». Това значи , че да постъпиш в организацията е трудно, но да излезеш от нея е още по-трудно.

Това са отряди за специално предназначение и са известни с дръзките си успешни военни операции, особено по време на двете войни в Чечения, където са ликвидирали 3000 екстремисти и са пленили около 1500. Бойци на ГРУ са унищожили известни сепаратистки лидери като Джохар Дудаев, Аслан Масхадов, Арби Бараев и йорданеца Хатаб. Самите спецчасти са изгубили около 300 бойци и офицери в Кавказ. Бойците на военното разузнаване също така са провели стотици операции в Европа, САЩ, Близкия изток, Латинска Америка, Африка и Азия. Общата численост и структурата на ГРУ са държавни тайни.

ГРУ и СВР са разузнавателни структури и действат в тясно сътрудничество, особено при обмяната на информация. Според него основната цел на новата реформа е да се оптимизира числеността на поделенията на военното разузнаване, да се усили тяхното ръководещо звено и да бъде укрепен кадровият състав.

Руското ръководство високо цени дейността на военното разузнаване в лицето на ГРУ.

«На мен добре ми е известно за добрите резултати от работата на управлението и особено на неговите специални части. Своевременната и точна информация, която постъпва от ГРУ, не веднъж е била в основата на важни държавни решения и е помагала за националната сигурност», заяви преди две години руският президент Владимир Путин при откриването на новата секретна централа на ГРУ в Москва. Тогава той и журналисти разгледаха много суперсекретни помещения, включително могъщия Команден пункт, където се събира цялата информация, включително от космическите спътници.

«ГРУ са очите и ушите на руската държава», заяви тогава гордо Путин.

За никой не е тайна, че управлението бе създадено още по съветско време.

Наскоро стана известно, че ще бъдат създадени няколко нови центъра на «спецназ» под шапката на вътрешното министерство — в Татарстан, Алтайския край, в Новосибирска и Нижегородска области. Също така ще се възроди и още една легендарна част на МВР — Специалният отряд за бързо реагиране (СОБР), която беше създадена през 1993 г. и също успешно действаше в Северен Кавказ, но бе разпусната преди няколко години. СОБР се използваше предимно за борба с терористи, освобождаване на заложници и задържането на особено опасни престъпници.

Руското правителство също така съобщи, че ще увеличи с 50% заплатите на работещите в системата на МВР.

Според «Таймс» новината за увеличението е дошла няколко дни след като премиерът Владимир Путин нареди на кабинета да увеличи с 20% месечното възнаграждение на военните.


Loading...

Справката е изготвена от о.р. полк. Сирмо Петров Сирмов служил 33г. на различни длъжности в структурите на българските : СПЕЦНАЗ и впоследствие Специални сили.
Източчник: bgr.news-front.info

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.