В Арктика могат да се появят ледоразбивачи с лазерни оръдия

В Арктика могат да се появят ледоразбивачи с лазерни оръдия
Арктика остава един от най-слабо проучените райони на света

Между другото, напоследък на руския пазар се появиха нови устройства за ледова защита, технологии за сеизмологични проучвания и енергийни инсталации за кораби. Както писа „Файненшъл таймс“ през март, през следващите няколко години Русия може да надмине САЩ в надпреварата за усвояването на Арктика.

Една от последните разработки на руските учени е лазер за рязане на лед, на който авторите на проекта от ЦНИИ „Курс“ възлагат големи надежди. Те вярват, че техният лазер ще извърши революция в усвояването на Арктика и ще помогне трафикът по Северния морски път да се увеличи неколкократно. „Проектът вече е почти завършен“, каза за „Руски дневник“ генералният директор на ЦНИИ „Курс“ Лев Клячко. „Лазерът е създаден на базата на изследвания на руски учени, проведени през последните десет години“.

Високотехнологично рязане на лед

Принципът на новата технология: лазерът разсича леда като стъклорез, след което ледоразбивачът го потапя със собственото си тегло. Създателите на проекта вярват, че технологията ще помогне да се разшири проходът в леда.Това ще осигури транспортирането на специални платформи, чиято широчина надвишава широчината на ледоразбивача.

По оценки на държавната корпорация „Ростех“, която подпомага разработването на високотехнологични продукти, новата лазерна апаратура е икономически изгодна. Експерти от компанията са на мнение, че лазерът ще позволи да се разшири обхватът на превозите и да се увеличи техният обем.

Владимир Пушкарьов, директор на Института за усвояване на Арктика, смята че въпросът за товарните превози е важен: „Ако лазерът помогне да се увеличи скоростта на движение на ледоразбивачите по северните морета, то той наистина трябва да бъде въведен“, отбелязва Пушкарьов.

Ще е полезен ли лазерът при арктическа температура?

Учените смятат, че лазерната апаратура, която насича и прорязва ледове с дебелина няколко метра, ще помогне да се прокарват маршрути не само за тежките ледоразбивачи, но и за транспортните кораби. Но според известния руски полярен изследовател Виктор Боярски при ниски арктически температури разрязаните ледове веднага ще замръзват.

„За мен като физик тази идея е доста спорна, а като човек, който многократно е посещавал Арктика, въобще не мога да разбера как този лазер ще помогне на мореплаването. Е добре, лазерът ще прорязва триметрови ледове, но този прорез моментално ще се запълни с вода и така лазерът ще трябва да разрязва друга част от ледника. И какво ще стане след това? До момента не е измислено нищо по-добро от атомните ледоразбивачи и едва ли това ще се случи в обозримото бъдеще. Трудно ми е да си представя, че разрязните и набраздени от процепи ледове ще позволят на транспортните кораби да си пробият път“, смята Боярски.

Въпреки това лазерът бе забелязан от световната научна общност още преди две години: на Международния салон за иновации Invention Geneva-2013 разработката на ЦНИИ „Курс“ спечели златен медал.

Пробив в лазерните технологии

Проектът за лазерна установка се реализира от инженерите на „Швабе“. В проектантското бюро на компанията го определят като „пробив в руските лазерни технологии“. „В бъдеще планираме да разширим областта на приложение на лазерния комплекс, включително като го инсталираме на плавателни съдове от лекотоварен клас за придвижване по сибирските реки“, каза пред „Руски дневник“ представител на „Швабе“.

Според анализаторите на „Файненшъл таймс“ Русия си е осигурила предимство в Арктика за сметка на неспазване на международните норми за екологичен контрол. Но представители на „Швабе“ твърдят, че създаването на високотехнологични уреди се извършва в съответствие с международните стандарти за опазване на околната среда, включително ICO и NUSS.

„Когато разработката на лазерния комплекс бъде завършена, ще проведем изпитания – включително с оглед на екологичната безопасност и тестове за въздействието върху арктическата флора и фауна“, казаха представители на компанията пред „Руски дневник“. Комплексът ще бъде инсталиран в ледоразбивачите само след успешното приключване на тези тестове.


Loading...

Според Росатомфлот в близките няколко години обемът на руските товарни превози през арктическите морета ще бъде около 15 милиона тона годишно. Ако новият лазер оправдае надеждите на учените, този обем може да се увеличи неколкократно.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

One comment

Comments are closed.