Американци предупреждават, че експортната версия на Т-72Б1МС може да стане световен хит

Американци предупреждават, че експортната версия на Т-72Б1МС може да стане световен хит
Американски медии анализираха потенциала на руския танк Т-72Б3 и експортната му версия Т-72Б1МС.

Американското издание The National Interest пише, че “руският танк Т-72Б3 е една от най-смъртоносните версии на Т-72”. При това се отбелязва, че този ефективен и напреднал танк дори струва по-малко, отколкото Т-90 или модернизираните версии на Т-80.

По мнението на авторите усъвършенстваният Т-72 има потенциал за високо търсене по целия свят предвид огромния брой страни, у които на въоръжение стои класическият Т-72. Засега обаче Т-72В3 се използва само в Русия и Беларус. Между другото експортният вариант Т-72Б1МС “Бял орел”, в който са вложени някои от технологиите от Т-72Б3, може да промени ситуацията.

На двата модернизирани танка е монтиран мерник “Сосна-У” с усъвършенствани системи за управление на огъня и термовизиори. Освен това Т-72Б1МС има панорамен командирски прицел ПК ПАН “Соколово око”. Използването на тази оптика дава на Т-72В1МС превъзходна яснота за произтичащото на бойното поле. Също така се съобщава, че подобни мерници са монтирани и на танкове Т-90М.

Но, както отбелязва The National Interest, Т-72В1МС изостава пред Т-72В3 по отношение на защитата. Динамичната му защита отстъпва пред системите “Контакт-5” или “Реликт”, които се монтират на съвременните руски танкове. Тази особеност американското издание обяснява с това, че сега потенциален пазар за Т-72В1МС са Южна и Централна Америка.

В местните джунгли и планински райони е много важно да имаш качествени прицели с термовизиори. Въпреки това другите страни в региона нямат на въоръжение модерни танкове и мощни боеприпаси. Същевременно леката защита позволява да се понижат разходите и масата и да се увеличи подвижността на машината. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.