Американски медии се боят от “случайна” ядрена война

Американски медии се боят от "случайна" ядрена война
Съединените щати, Русия и Китай могат случайно да започнат ядрена световна война поради спецификата на съвременните системи за наблюдение и разузнаване, пишат американски медии.

Преди световните системи за наблюдение и разузнаване се използваха само за проследяване на пускане на ядрени балистични ракети. Сега те служат и за проследяване на конвенционални бойни глави.

По този начин системите могат случайно да объркат използването на ядрени и неядрени оръжия, което би довело до съответен удар от другата страна, съобщава РИА “Новости”, позовавайки се на The National Interest.

В допълнение САЩ, Китай и Русия разполагат ядрени и конвенционални оръжия на едни и същи места.

Според изданието Русия твърди, че разполага с подводници с балистични ракети и ядрени бойни глави на същото място, където има разположени и подводници с конвенционални оръжия.

Трябва да се отбележи, че причина за “случайната” ядрена война може да бъде липсата на специализирани сателити за военно наблюдение и свалянето от въоръжение на остарели системи за наблюдение.

Например, в момента Съединените щати подготвят само четири спътника Advanced Extremely High Frequency (AEHF), които изцяло ще изпълняват задачата да наблюдават пускането на ядрени и конвенционални ракети. Същевременно скоро ще бъде преустановена дейността на американската система за спътникова връзка Milstar.

The National Interest смята, че за да се реши този проблем, страните трябва или да разделят ядрените и конвенционалните оръжия, или да създадат специални спътници, които проследяват ядрени бойни глави, но не реагират на обикновените.

Това обаче изисква много големи финансови разходи. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.