Американски експерт оцени евентуално нападение срещу САЩ с руското торпедо “Посейдон”

Големият въпрос е дали САЩ дори могат да се защитят от нападение на руското ядрено суперторпедо “Посейдон”.

То едва ли може да бъде открито, а дори и да бъде, ще е още по-трудно да бъде спряно. Уязвими са практически всички градове, разположени по бреговете на Атлантическия и Тихия океан. Тази атака веднага би унищожила по-голямата част от населението, а вторичните, не по-малко опустошителни последствия, са вълни цунами и смъртоносно ниво на радиация.

Руското “суперторпедо” е предназначено за унищожаване на големи градски единици, разположени по американското крайбрежие, както и за постоянно радиоактивно замърсяване, след което животът би бил невъзможен, отбелязва авторът на статията, цитиран от руския интернет портал РИА “Новости”.

Авторът на публикацията е убеден, че в случай на хипотетична ядрена война една от целите на “Посейдон” ще бъде американският град Сан Франциско. Ако експлозията на това торпедо се случи под моста “Голдън Гейт”, най-малко 500 хил. души биха били убити. Ако се случи до Статуята на свободата, загубите биха били пет пъти по-големи. Такива атаки биха могли да засегнат и всички американски градове по бреговете на океаните. Не е за пренебрегване и опустошителният ефект на гигантските вълни, които биха били резултат от подобна ужасна подводна експлозия.

Авторът на текста отбелязва, че най-новото рускo торпедо “Посейдон” е най-голямото оръжие в света от този вид. Най-новият продукт на руската военна индустрия има такъв обсег, че може да преодолее разстоянието, покрито от два от най-големите световни океани (Атлантическия и Тихия). Според експерта първата цел на “Посейдон” може да бъде американска военноморска база с ядрени подводници (базите Китсап и Кингс Бей).

“Това торпедо няма да бъде трудно за откриване, ще бъде трудно за спиране”, подчертава експертът.

Кайл Мизоками посочва, че то няма да бъде стратегическо оръжие на първия удар. За разлика от междуконтиненталните балистични ракети, които могат да достигнат целите си на територията на САЩ за интервал от време, който се измерва в минути, “Посейдон” би имал нужда от часове и дори дни, за да стигне до целта си. Затова “Посейдон” не е предназначен за атака, а по-скоро за оръжие, което предупреждава за ужасно възмездие.

Според американския експерт руското суперторпедо се разглежда в йерархията като оръжие за вторичен удар. Неговата основна задача е силно психологическо въздействие върху потенциалния враг, тъй като в случай на нападение срещу Русия може да последва неудържим ядрен апокалипсис с невероятни последствия.

Какво наистина е “Посейдон”?

Това е руски стратегически ядрен подводен дрон/торпедо с междуконтинентален обсег, който може да променя начина си на движение. Според източници от западното разузнаване това подводно устройство ще бъде оборудвано с термоядрени оръжия. Пространството за полезен товар (бойна глава) ще е с дължина 6,5 м. Според американското разузнаване такова голямо пространство е достатъчно, за да се приспособи бойна глава, равняваща се на 100-150 мегатона тротил.

Наскоро руски източници съобщиха, че стратегическият подводен дрон ще носи бойна глава с мощност от 2 мегатона. В допълнение към ядрената бойна глава “Посейдон” ще може да носи и конвенционална бойна глава, което е малко вероятно, като се има предвид цената на такъв “колос”, която със сигурност не е малка за извършване на операции в тактически мащаб.

На 1 март 2018 г. президентът на Русия Владимир Путин представи проекта за стратегически подводен безпилотен апарат “Посейдон”. Русия планира да построи 32 такива устройства, които вероятно ще бъдат използвани със специално модифицирани ядрени подводници от клас “Антей”. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.