“Адмирал Есен” с “Калибри” подсилва руските ВМФ в Средиземноморието

"Адмирал Есен" с "Калибри" подсилва руските ВМФ в Средиземноморието
Въоръжената с крилати ракети “Калибър” фрегата “Адмирал есен” влезе в акваторията на Средиземно море и се присъедини към състава на средиземноморското съединение на руските ВМФ, съобщи RT в петък (5 май), пише Руски дневник.

“Днес най-новата фрегата на Черноморския флот “Адмирал Есен”, която изпълнява междуфлотски преход от Балтийския към Черноморския флот, премина през пролива Гибралтар и пристигна в акваторията на Средиземно море”, обяви говорителят на Черноморския флот на Русия Вячеслав Трухачов.

Той отбеляза, че бойният кораб е влязъл в състава на постоянното съединение на ВМФ в далечната оперативна зона.

Освен “Адмирал Есен” в състава на средиземноморската групировка задачи изпълнява и фрегатата “Адмирал Григорович”.

Калибър е наименованието на клас руски крилати ракети разработвани в различни модификации в зависимост от базирането си и функционално си предназначение – с оглед целите за поразяване. По кодификацията на НАТО – SS-N-27 „Sizzler“, т.е. в буквален превод „изпепелител“.

Съществуват три типа крилати ракети „Калибър“ в зависимост от целите за поразяване – за наземни цели, за кораби и за подводници. Точните характеристики на руските крилати ракети са държавна тайна, като през 2012 г. излизат съобщения се далекобойността им по морски цели е 375 km, а по наземни – 2600 km. [1] Според други данни, далекобойността им е до 2000 км в конвенционален вариант за наземни цели и до 2600 км (с ядрени бойни глави) [2].

Главното достойнство на крилатите ракети „Калибър“ е устройството за радиоелектронно заглушаване, управлението им и самонасочването им.

Във високия си клас, единствения аналог на руските „Калибър“ е американската „Томахоук“, обаче американските модификации ракети от този клас са по-стари технологични разработки, с по-ниска скорост и най-вече маневреност (и със значително по-висока себестойност).


Loading...

Освен това, създадените космически войски на Руската федерация са в състояние да субординират спрямо приоритета на военните си цели, целия наличен руски ресурс във високия клас „Калибър“, което е сериозно не само военно-тактическо приемущество на глобално ниво, а най-вече – военно-икономическо.
Източник: blitz.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.