Автоматичен пистолет “Стечкин”

Автоматичен пистолет "Стечкин"

Вижте историята на автоматичен пистолет “Стечкин”!

На 15 ноември 1922 година в Алексин, Тулска губерния, се ражда руският оръжеен конструктор Игор Стечкин (1922-2001) – създателят на 9-милиметровия автоматичен пистолет “Стечкин”. През 1941 г. постъпва в оръжейното отделение на Тулския механоинститут, а по време на войната учи в Ижевск в евакуираното Московско висше техническо училище и едновременно работи като шлифовчик в завод.

През 1948-а завършва Тулския механоинститут, защитавайки дипломна работа на тема “Самозаряден пистолет калибър 7,65 мм”, като изготвя и работещ модел на оръжието си. Работи в Централното конструкторско бюро-14, където след създаването на АПС прави и пистолетите ТКБ-506 и ТКБ-506 А, както и специален патрон към тях, предназначен за безшумна стрелба.

Приет на въоръжение в Съветската Армия в 1951 г. като оръжие за екипажите на бойни машини – летци и танкисти, стрелци-гранатометчици и други, АПС (Автоматический Пистолет Стечкина) се появява почти едновременно с ПМакаров и по конструкция представлява негов вариант. Неслучайно двамата конструктори са били добри познати. Близката конструкция е помагала за по-лесното възприемане на АПС във войската.

"Стечкин"
“Стечкин”

Като пистолет Макаров са използвани същите патрони (недопустимо е използването на патрон 57-H-181CM ПММ), но благодарение на по-дългата цев се завишава спиращото им и пробивно действие, също и конструкцията по схемата на свободния затвор. Предпазителят обаче, е комбиниран с превключвател на спусковия механизъм, даващ възможност за водене на автоматичен огън, заради което в конструкцията е въведено забавяне на отката на затвора. Лостчето на предпазителя е от лявата страна и има три положения – безопасно (np) полуавтоматично (OA) и автоматично (ABT). Когато е на предпазител затворът не може да бъде издърпан назад.

"Стечкин"
“Стечкин”

Придобил е популярност благодарение на големия обем на пълнителя и възможността за автоматична стрелба. Дървеният кобур може да се прикачи към ръкохватката като приклад.

С прикачен приклад – кобур
Неочакван “ренесанс” на АПС започва в Русия през 90-е години. Криминализацията на обществото и липсата в МВР (МВД) на оръжия от типа пистолет-картечница способствали за възкресяването на АПС.

АПБ
С голям успех се ползвала, особено след доброто си представяне в Афганистан, модификацията на пистолета Стечкин със заглушител – АПБ (индекс 6П13), разработена в началото на 70-те години от А.О.Неугодов като АО-44. Оръжието се носи в мек кобур, снабдено е с разглобяем метален приклад и доста ефективен заглушител, който повишава ефективността на автоматичната стрелба.

Това става, защото освен заглушаването на звyка, той работи и като своеобразна дулна спирателна муфа и премества центъра на тежестта напред, което намалява подскачането на цевта и рязко увеличава устойчивостта на пистолета при автоматичен огън. Цевта има отвори, през които част от изгорелите газове изтичат, за да се намали началната скорост на куршума под скоростта на звука – до 290 м/сек. Може да се окомплектова с лек телен приклад, на който в снето положение се закрепва заглушителя.

АПБ
АПБ за сега се явява един от най-добрите образци на оръжие за специални операции. Неговата ефективност като щурмово оръжие рязко нараства при комплектоване с лазерен целеуказател.

Пистолет Стечкин като надеждно, качествено и мощно оръжие се е използвал за изпълнение на специални задачи, и въпреки че е бил добро спомагателно оръжие на летци и танкисти, се оказал скъп и сложен за изработване и е бил снет от производство.

Схема на АПС.

Схема "Стечкин"


Loading...

В края на 50-те години Стечкин се включва в проекти за създаването на реактивно управляемо оръжие, като допринася за появата на противотанковите комплекси “Фагот” и “Конкурс”, приети на въоръжение. Създава късия автомат “Модерн” с патрон 5,45 мм (1971), но макар да показва по-добри резултати, предвид масовото производство, пред него е предпочетен АКС-74 на Калашников.

По-късно създава още един автомат “Абакан” (5,45 мм), а в началото на 90-те на въоръжение в органите на вътрешното министерство са приети неговите 9-мм револвер “Кобалт” ОЦ-01, 5,45-мм автоматичен пистолет “Дротик” ОЦ-23, 9-мм самозаряден пистолет “Бердыш” ОЦ-27 и 9-мм автоматичен пистолет “Пернач” ОЦ-33. Авторът на 50 изобретения и носител на много ордени и медали умира на 28.XI.2001 година.

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.