Ще се сдобият ли скоро руските кораби разрушители с технологията стелт?

Ще се сдобият ли скоро руските кораби разрушители с технологията "стелт"?
Представете си огромно оръдие, което не може да бъде засечено от радар. Русия може скоро да се сдобие с такова

Решението да се използват технологии стелт, които имат широко приложение при руските и американските реактивни самолети и бомбардировачи и при артилерийските установки на бойните кораби, беше взето от Министерството на отбраната на Русия миналата година.

Руските командири от ВМС обаче очакват резултатите от изпитанията на най-новото военно-морско оръдие АК-176 МА преди да приключат плановете за използване на най-новите композитни материали и оръжейна система при оборудването с оръжия на ракетните военни корвети от следващото поколение.

“Русия планира да построи всичките си нови кораби, като използва технологиите “стелт”. Това означава, че всички оръжия трябва да бъдат монтирани във вътрешността на кораба, а не на палубата. Тази стъпка трябва да направи корабите невидими за враговете и за някои противокорабни ракети”, каза пред “Руски дневник” професорът от Академията на военните науки Вадим Козулин.

Той обясни, че всяка свръхструктура на кораба и артилерийските системи са в основата на повече засичания от радара. Заради формите си и богатото съдържание на метал, често оръжията са главната причина за задействането на вражеските радари.

Използването на технологии “стелт” на кораби обаче не е руска иновация.

“Например ВМС на САЩ използват управляеми ракетни разрушители, проектирани като многоцелеви “стелт” кораби, чието главно предназначение са наземни атаки. Такъв е разрушителят от клас “Цумвалт”. Целият кораб е направен от тези “скриващи” материали и при него са използвани такива технологии”, допълва Козулин.

Какви модификации правят AK-176 MA специална установка

Новото “стелт” оръдие е наследник на съветската корабна артилерийска установка АК-176. Освен новите “доспехи”, направени от материали, които скриват кораба от радара, скоростта на стрелба на установката е увеличена. За нея специално са разработени и различни видове боеприпаси.

“Новата система AK-176 MA тежи около 10 тона и може да изстрелва в минута по 150 снаряда с калибър 76 мм. Тя може да нанесе удар по два кораба и цели на сушата на разстояние до 15 км”, каза за “Руски дневник” военният анализатор на в. “Известия” Алексей Рам.

Според Рам AK-176 MA ще получи освен това и цифрова система за данни, която ще позволява на установката да прехваща и да следва автоматично целите. “Решението за откриване на огън обаче ще бъде вземано от офицера на борда. Днес никой не може да позволи на електронни системи да работят напълно независимо и да вземат жизненоважни решения без човека”, допълни Рам.


Loading...

Артилерийската корабна установка AK-176 MA сега преминава изпитания и експертите са на мнение, че тя ще бъде готова окончателно до края на 2017 г. Едва тогава руските ВМС ще решават дали да я вземат на въоръжение или не.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.