Сбогом на традиционнoто въоръжение: Русия разработва оръжия на бъдещето

Сбогом на традиционнoто въоръжение: Русия разработва оръжия на бъдещето

Радиоелектронни оръжия

Радиоелектронните оръжия парализират вражеското оборудване с концентрирани и мощни енергийни избухвания. Такива оръжия могат да поразяват системи за въздушно управление и безпилотни летателни апарати (БЛА), както и да неутрализират прецизно управлявани бойни муниции с мощни микровълнови импулси.

Според руски разработчици бойната система не е научна фантастика и вече е успешно изпробвана. Тя няма аналог в света, твърдят те. В действителност през 2014 г. руски Су-24 използва именно това оръжие, за да извади временно от строя американския ескадрен миноносец “Доналд Кук”, когато той се доближи прекалено близо до руските брегове на Черно море.

Оръжието ще бъде монтирано на руския изтребител от шесто поколение, който се разработва в момента, но основната му цел ще бъде да унищожава БЛА от земята. “Заслепяването” на вражеската електроника, радарите и навигационната система може да осигури огромно предимство в началото на битката. След това победата може да бъде гарантирана с други средства.

Освен че може да “заслепява” самолети, танкове и кораби, оръжието ще бъде в състояние и да предизвиква нерационален страх и паника сред вражеските войници, както вероятно се е случило с “Доналд Кук”, когато американските моряци, както се твърдеше, били поразени от страх, след като станало ясно, че техният кораб е беззащитен и е станал лесна мишена.

На какво са способни руските средства за радиоелектронна борба

Релсотрон

Релсотронът е електромагнитно оръдие, което може да се превърне в мощно оръжие при евентуални бъдещи войни. Чрез силово поле релсотронът може да ускорява снарядите до скорост от 3 км в секунда. Това е близо до орбиталната скорост (7,9 км в секунда) – точката, при която започват да действат различни физически принципи. При такава скорост 15-грамов пластмасов цилиндър може да проникне в алуминиеви пластини с дебелина от няколко сантиметра и няма танкова броня, която би могла да устои на такъв удар.

В момента релсотронът се изпробва в Русия. Според учени основната цел е да бъдат създадени компактни мощни генератори, защото релсотронът изисква много енергия, за да работи ефективно.

Лазерни оръжия

Във военното дело лазерната технология се използва основно за локализиране, прицелване и навигация. Използването ѝ в сражения е само въпрос на време. Информацията за съвременни изследвания в областта на лазерните оръжия в Русия е засекретена в основната си част. Военните обаче ще разработят лазерна система, която може да бъде монтирана на транспортни средства, самолети и кораби.

Самолетите A-60 и MиГ-35 ще бъдат оборудвани с лазерна система за “заслепяване” на навигационните системи на вражеските самолети. Тези лазери обаче няма да са като бластерите от филмите “Междузвездни войни”, коментира експертът Дмитрий Дрозденко в ефира на радио “Спутник”. За да се генерира достатъчно енергия за унищожаване на цял самолет, са необходими огромно устройство и много енергия. Подобно устройство би било толкова голямо, че не би могло да бъде монтирано на самолет, допълва експертът.

Изследвания и разработка на бойни лазерни оръжия са правени в Съветския съюз през периода на Студената война. Първо лазерните пистолети били разработени за космонавтите, но не били пуснати в употреба сред военните заради неспособността им да нанасят сериозни щети.

При все това технологиите от трилогията на Джордж Лукас вече не са небивалици от научната фантастика, а пък САЩ изпробват системи, които могат да унищожават вражески цели с лазерни лъчи. Новата лазерна система на “Локхийд Мартин” (Lockheed Martin), известна с латинското съкращение ADAM, може да унищожава вражески ракети, БЛА и малки плавателни съдове на къси разстояния. Няма обаче информация за подобни разработки в Русия.

Акустични или звукови оръжия

Тези оръжия използват звук и причиняват страх, паника и ужас сред вражеските войници. Дори вътрешните човешки органи могат да бъдат увредени, което да доведе до смърт. Информацията за разработката на такива оръжия е засекретена, но е известно, че и САЩ, и Русия се опитват да ги създадат. И в двете страни например има разработки на акустични куршуми, но разсейването на мощността на акустичните вълни намалява поражения и такива куршуми могат да бъдат използвани само на къси разстояния.

Другият проблем на звуковите оръжия е свързан със създаването на фокусиран сноп от звук или ултразвук върху врага. Ако такъв сноп не бъде създаден, оръжието може да порази собствените войски при разпръскването.

В наши дни звуковите оръжия се използват основно от американската полиция по време на протести. Едно от тях е ЛРАД  (Long Range Acoustic Device) или акустично устройство с голям обсег на действие. За военните то е непрактично заради голямата консумация на енергия и малкия обсег на действие.


Loading...

При все това военната доктрина на Руската федерация, приета през 2010 г., предвижда използване на звуково оръжие в бъдещи войни и изследванията в тази област ще продължат.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.