Руски мегазаводи: Кузбас, въглищен басейн, където царуват чудовищни камиони

Руски мегазаводи: Кузбас, въглищен басейн, където царуват чудовищни камиони
Кузнецкият въглищен басейн (Кузбас) е едно от най-големите находища на въглища в света. Разположен е в района на Кемерово, който се намира в Западен Сибир. Най-старите въглища в Кузбас се оценяват на около 350 милиона години.

Кузнецкият въглищен басейн (Кузбас) е едно от най-големите находища на въглища в света. Разположен е в край Кемерово, в Западен Сибир. Басейнът съдържа 58 подземни мини и 36 открити рудника.

Кузбас осигурява 56% от добива на въглища в Русия и 80% от всички коксови въглища, като подсигурява и 100% от висококачествените коксови въглища за цялата гама от брандове.

Най-старите въглища в Кузбас се оценяват на 350 милиона години.

Въгледобивната мина Талдински в момента е един от най-обещаващите и активно развиващи се открити рудници в региона Кемерово. Тя е пусната в експлоатация през 1986 година.

В Талдинската мина има над 900 млн. тона въглищни резерви. При сегашния темп на добив (8,2 млн. тона годишно) тези резерви ще стигнат за 100 години (което не включва третата линия, която съдържа около 1 млн. тона резерви).

Над 147 самосвала БелАЗ и Комацу работят в района на мината. Всеки камион е с товароносимост от 40 до 320 тона.

Най-големият самосвал е БелАЗ-75600, като може да пренася до 320 тона, а самият той тежи едва 560 тона. БелАЗ-75600 е и най-големият камион в страните от ОНД.

БелАЗ-75600 може да транспортира до 3 ЖП вагона с камъни, боклук и прах на един курс.

Използва 1000 литра дизелово гориво за всеки 100 изминати километра. Горивният му резервоар е с капацитет от 4360 литра. Всяко от колелата му тежи по 8 тона и струва около 1 млн. рубли ($28600). Необходим е специален товарен кран за поставянето на гумите.

Работата продължава денонощно. Единственото изключение е нощта на Нова година.

Дори и при спокойно време има прах и смог от двигателите с вътрешно горене на машините, които преминават през мините. При изключително ниски температури (под -40°C) машините спират, докато загреят.

Въглищата от Кузнецк се използват предимно в Западен Сибир, Урал и европейската част на Русия.

Въглищата са едно от първите изкопаеми горива, използвани от човека. Употребата им помаха за появата на индустриалната революция, която на свой ред насърчава развитието на въгледобивната промишленост, предоставяйки и нови и модерни технологии.

Средно изгарянето на килограм от тях освобождава около 2,93 кг.въглероден диоксид (CO2).

През 1960 г. въглищата осигуряват около половината от световното производство на енергия. До 1970 г. делът им пада до една трета. Използването на въглища се увеличава, когато цените на петрола и другите енергийни източници се покачат.


Loading...

Цената на въглищата варира значително, тъй като качеството и транспортните разходи са от особено значение. Средната стойност на 1 тон от изкопаемите в Русия струва около $180.
От Слава Степанов / GELIO, специално за “Руски дневник”
Автор: Руски дневник

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.