Президентът Румен Радев се застъпи за обща европейска отбрана

Президентът Румен Радев се застъпи за обща европейска отбрана


Сигурността на Европа не може да се оставя в чужди ръце и трябва да поемем отговорност за собствената си сигурност. Това заяви президентът Румен Радев в словото си при откриването на конференцията „Заедно в сигурността”, посветена на ролята на България в общата европейска отбрана, предаде БГНЕС. Предвидени са изказвания по темата от Сергей Станишев, президент на ПЕС, Бойко Борисов, премиер на България, Красимир Каракачанов, министър на отбраната, Корнелия Нинова, председател на НС на БСП, политици, чуждестранни гости, дипломати, военни от кариерата и др. Сред обсъжданите въпроси са също трите сценария на ЕК за европейската отбрана, индустрията и европейската политика на отбрана, Европейски фонд за отбрана и др. Вярвам, че дискусията ще се превърне в платформи за бъдещи решения.

Общата европейска отбрана съществува дори преди договора на ЕС, каза Радев. И поясни, че тази позиция се застъпва и в Лисабонския договор. Идеята за общата европейска отбрана не намери поддръжка и разбиране в ЕС, продължи Радев. Той изрази събития в подкрепа на тезата си, като цитира случващото се и в Украйна.
ЕС в последните години преживява една дълбока трансформация по отношение на военната си мощ, нужен е един още по-всеобхватен подход, нов импулс за интегриране на Европа. Вече се говори за силна Европа, ние трябва да бъдем гъвкави да отговорим на тези виждания, посочи Радев. Европейската отбрана трябва да се превърне във фактор на европейската външна политика. В съвременния свят е така, тези проблеми са свързани с военното строителство на общата европейска отбрана. Казва се: бъдещите европейски сили не могат да заместват НАТО, могат да бъдат допълващи.

Има силна фрагментация и на отбранителната индустрия- има 176 основни въоръжения, в САЩ са само 30, в същото е и при производството на танкове Финансовите загуби от един такъв подход се равняват на между 50 – 100 млрд.долара, даде пример Радев.
Нека сега се насочим върху интегрирането на изследователските структури и организации- важни сега са тези нови технологии, които ще доведат до обединяване на индустрията, отбеляза Радев. Европейският фонд за отбрана има за цел да работи и върху изследователските проблеми.

Тук е ролята на България да бъде активна страна в тези процеси, да покажем, че можем да имаме принос в общата европейска отбрана, а по време на нашето Председателство да бъдем лидер и да покажем подходите си и намеренията в тази област, каза той. Първо е нашето собствено отношение към проблемите на сигурността- дали ще инвестираме в нея, за да гарантираме собствения си суверенитет или ще инвестираме, защото така ни налагат нашите партньори- но много ясно да уточним нашите послания.

Трябва и да преодолеем нашето технологично изоставане във въоръжаването си от нашите съюзници. Ние имаме редица проблеми в тази област- не можем да участваме в редица общи действия с нашите съюзници.
Важно е как нашето ръководство разпределя средствата, оказва се, че трябва да инвестираме в ремонт на техника, която не е ремонтирана редица години, има дилема тук.

Моето мнение е да преценим какви ресурси са нужни за новата техника и едва тогава да решим проблема с ремонта на старите въоръжения, смята Радев. Проектите за модернизация трябва да бъдат така организирани, че да има основа за военно сътрудничество. Имаме ли потенциал в тези сложни процеси? Наблюдава се фрагментация на изследванията в тази област, но ние трябва да продължаваме и да настояваме за средства за изследвания и разработки, защото от това зависи нашата интеграция в бъдещи европейски проекти, каза той. За нашето Председателство Радев заяви, че трябва да поставим значими теми, за да може страните от нашия мащаб да станат активни участници в интегрираната европейска отбрана. Какви са критериите за постоянно сътрудничество в тази област?


Loading...

На страните като нашата трябва да се дава шанс за интеграция. Ще се решават важни механизми за участие в Общия европейски фонд за отбрана- и пак страните като нашата трябва да могат да участват активно в него. Това означава дронове, авиация и др., където можем да бъде силни. Нивото на европейската отбрана и нейната бъдеща трасформация- как това ще премине към съвместна сигурност, за да се стигне до обща европейска отбрана? България може да бъде фактор в една по-стабилна Европа, заключи президентът Радев.
Източник: segabg.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.