Най-известните мисии на знаменития генерал от КГБ Юрий Дроздов

Най-известните мисии на знаменития генерал от КГБ Юрий Дроздов
Генерал Юрий Дроздов – ненадминат разузнавач, отговарял за голяма мрежа от ангенти на КГБ в чужбина по време на Cтудената война, почина в Москва на 21 юни на 91-годишна възрастстр

Дроздов, който всявал страх, но и изключителен респект както у приятелите, така и у неприятелите на Москва, има дълга, почти 40-годишна кариера.

След завършването на Военния университет за чужди езици през 1956 г. постъпва в разузнаването. Първата му задача е в Източна Германия, където участва в няколко важни мисии и тясно си сътрудничи с тайтана полиция Щази.

В КГБ Дроздов отговаря за оперативната работа с така наречената единица “нелегали”, която се състои от шпиони, живели и работили в чужбина с измислени имена и биографии. Това се смята за една от най-трудните и най-важните задачи на външното разузнаване на КГБ.

Размяната Абел – Пауерс

Най-известната мисия на Дроздов е размяната на съветския разузнавач Рудолф Абел с американския пилот Франсис Гари Пауърс.

Рудолф Абел (истинското му име е Уилям Фишер) работи като шпионин за Москва в САЩ от 1948 г., а през 1957 г. е арестуван. Той се отказва да сътрудничи на американските власти и е осъден на 30 години затвор, след което СССР започва активно да предприема опити да го свободи.

От затвора Абел води преписка с тайните агенти на съветсвото разузнаване. И най-важният от тях е “роднинита му” Юрий Дроздов.

Москва и Вашингтон в края на краищата решават да разменят Абел и Пауърс, който е хванат през 1960 г. по време на разузнавателен полет над територията на Съветския съюз със самолета U-2, свален от противовъздушните сили на СССР. Размяната се случва през 1962 г. на Глиникския мост (още изестен като “моста на шпионите”) в Берлин, на границата между Източна и Западна Германия.

Операция “Буря-333”

През 1979 г. съветските власти решават да свалят държавния глава на Афганистан Хафизула Амин поради връзките му със САЩ. Операцията е поверена на КГБ и специалните части на съветската армия. Дроздов играе голяма роля в щурма на президентския дворец.

Операцията се провежда на 27 декември 1979 г. В резултат по-голямата част от стражата на двореца е убита и около 150 души са арестувани. В същия ден е обявена смъртта на президента Амин. По-късно Дроздов в мемоарите си припомня думите на Юрий Андропов, генерален секретар на СССР по онова време, от телефонен разговор с него непосредствено преди началото на операцията: “Не искаме това, но трябва” – скоро след това започва десетгодишната война в Афганистан.

Раждането на спецчастите на КГБ

Въодушевен от успешното превземане на двореца, Андропов нарежда да бъдат създадени елитни специални сили на КГБ. Дроздов подкрепя идеята и през 1981 г. е основан отряд “Вимпел”.

Той се специализира в операции извън границите на СССР, дълбоко във вътрешността на чужда територия, тайни акции, защита на съветските посолства и активизиране на шпионски центрове в случай на война. Юрий Дроздов оглавява тези спецчасти.

Уважение от страна на противниците

Дроздов наистина се ползва с уважението на враговете на СССР. Западните медии го наричат “легендарния шпионин”, а английският писател и бивш разузнавач Фредерик Форсит казва, че Дроздов е един от най- забележителните руски разузнавачи.


Loading...

Той участва в няколко специални операции, но по-голямата част от информацията за неговите мисии продължава да е засекретена. Между другото, известно е, че Дроздов е участвал в тайни шпионски мисии в Китай през 1964-1968 г. и в САЩ през 1975-1979 г.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.