“Дейли мейл”: С евтини ракети Русия и Китай могат да направят мощния и скъп британски флот на скрап

"Дейли мейл": С евтини ракети Русия и Китай могат да направят мощния и скъп британски флот на скрап
Великобритания следва да се превключи към разработване на отбранителни мощности на корабите, които да не отстъпват на настъпателните

Мощните и скъпи кораби на британския Кралски флот могат да бъдат повредени или разрушени от сравнително евтини ракети на Русия и Китай, например руско или иранско производство, пише британското издание Daily Mail, цитирано от БЛИЦ.

Затова Великобритания следва да се превключи към разработване на отбранителни мощности на корабите, които да не отстъпват на настъпателните. В публикацията се отбелязва, че ракета на стойност под 500 хиляди паунда може „като минимум да лиши от боеспособност” новия британски авионосец „Кралица Елизабет”, спуснат на вода преди месец.

„Китай и Русия изглежда са концентрирали своите усилия да поставят под заплаха ключови обекти на западните страни, големи, малко на брой и скъпо струващи. Растящите възможности на потенциалните противници на Великобритания трябва да се превърнат в истинско безпокойство” – бие тревога изданието.

Подобен материал, но за американски кораби, написа в Strategic Culture военният експерт Алекс Горка. Според него, американските авионосци, включително новият „Джералд Р. Форд”, не могат да заплашват Русия в случай на атака, защото „след руския удар ще се окажат грамада безполезен метал”.

Дори съветските разработки насаждаха страх у американските моряци, а „Русия тези страхове само ги увеличи, създавайки технологични новини за борба в морското пространство”.

Ракетите с въздушно базиране поразяват със своята мощ: противокорабната ракета Х-22, създадена в СССР и пусната от ракетоносеца Ту-22М3, е способна да направи в най-новия американски авионосец „отвор с ширина 5 м и дълбочина 12 м”. При това такава ракета, според разчета на експерти, може да бъде свалена само от модернизирани системи, които не се поставят на морска техника.

Освен това в Русия скоро трябва да бъде приета на въоръжение ракетата Х-32, която може без проблем да преодолее всяка защита. А със снабдяване на руските кораби със свръхзвуковата ракета „Циркон” САЩ „изобщо могат да забравят за своите претенции за морско превъзходство.

БЛИЦ, въз основа на експертни мнения, счита, че цитираните от Daily Mail и Strategic Culture са в значителна степен преувеличени с цел да се оголи пробпемът. Истина е, че по преобладаващи оценки британският флот през последните е отслабнал „до безобразие”.

Само че една ракета с конвенционален заряд не е в състояние да потопи авионосец, чието вътрешно пространство е разделено на множество водонепроницаеми сектори, следователно са нужни примерно 5-7 преки попадения.


Loading...

Ситуацията може чувствително да се промени, ако за двата британски самолетоносача се предвиди бойно охранение от по 5-6 кораба с модерна ПВО и ПРО. / epicenter.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.