“Чук” срещу “скалпел”: западни медии сравниха руския МиГ-21 и американския F-22

"Чук" срещу "скалпел": западни медии сравниха руския МиГ-21 и американския F-22
Съветският изтребител МиГ-21 при определени обстоятелства може да се окаже за предпочитане пред американския F-22 Raptor, смятат експертите от изданието Мilitary Watch Magazine.

Изданието нарича МиГ-21 лек, евтин и стар самолет, а F-22 – скъп, тежък и нов, но сложен. Твърди се, че първоначалните поръчки на американските изтребители са се съкратили със 75% във връзка с големите загуби за техническото обслужване и експлоатацията му, съобщава “Российская газета”.

“Бойното майсторство на F-22 има висока цена, тъй като изтребителят изисква стотици милиони долари за придобиване и обслужване. Изтребителят често е сравняван със скалпел по съчетанието си от точност и деликатност.

F-22 е точният инструмент, на който при правилно използване можеш да разчиташ. Въпреки това ще прекара много време на земята”, твърди се в статията на Мilitary Watch Magazine, цитирана от “Взгляд“.

На земята изтребителят става лесна мишена, а именно максималното съкращаване на престоя му на земята е крайно важно за самолета във военно време. Въпреки това F-22 изисква много време за обслужване, а също така е предразположен към повреди.

МиГ-21 същевременно се сравнява с прост, но ефективен чук – машината се отличава с висока надеждност, може да изпълнява много полети на ден, при това обслужването му е минимално.

Ако F-22 е чувствителен към дъжд и други неблагоприятни атмосферни условия и изисква идеални писти, то МиГ-21 работи при всякакви условия и може да излита на бойни полети 20 пъти повече от F-22.

Като пример се привежда войната в Сирия, където старичкият МиГ-21 се оказа дори по-полезен от модерните платформи.

“Макар F-22 да струва 100 пъти повече от МиГ, в такава ситуация ще действа много по-зле и вероятно ще остане на земята в течение на няколко седмици заради недостиг на резервни части. Сложните изтребители, такива като Raptor, може да се окажат в неизгодно положение в случай на голяма и продължителна война”, твърди се в публикацията. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.