Хибридна война ! Появи се “вирус на Путин”, след него просто изхвърляш компютъра

Хибридна война ! Появи се "вирус на Путин", след него просто изхвърляш компютъра


В САЩ бият тревога! Появи се “вирус на Путин”, след него просто изхвърляш компютъра
За създаването му експертите обвиняват хакерите от Fancy Bear, които западните служби свързват с ГРУ.
Руското главно разузнавателно управление (ГРУ, или военното разузнаване) е разработило опасен компютърен вирус, който може да издържи дори пълно изтриване на твърдия диск на устройството. За това съобщава The Daily Beast, като се позовава на компанията за антивирусни програми ESET, пише руската преса.

Такива програми поддържат постоянен достъп до атакувания компютър. Медии на Запад вече ги наричали “новите вируси на Путин”. Според изданието вредите от тях са такива, че не помага да бъде изтрит твърдият диск, а трябва да се изхвърли самия компютър.

Програмата работела така, че пренаписвала кода, съхраняващ се в силициев чип на дънната платка на устройството. За създаването му експертите обвиняват хакерите от Fancy Bear, които западните служби свързват с ГРУ.

Според данните на ESET появата на такава програма показва, че хакерите от Fancy Bear са много по-опасни, отколкото се смяташе досега.

Смята се, че в случая са замесени и служби от Кремъл, които са били съпричастни към едни от най-големите хакерски операции, между които разбиването на пощенските сървъри на Националния комитет на Демократическата партия в САЩ през 2016 г.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.