Хибридна война или инженерен дефект с новата ядрена ракета на Русия

Хибридна война или инженерен дефект с новата ядрена ракета на Русия

Новата ядрена ракета на Русия
US радио: Провал за ракетата с ядрен двигател на Путин, цопнала е в морето след 2-3 минути полет

ова е ужасяващо оръжие: ядрена крилата ракета, която може да достигне до всяка точка на планетата, вероятно бълвайки радиоактивност по пътя си. През март руският президент Владимир Путин обяви, че страната му успешно е тествала точно такава ракета. Ала нови сателитни изображения от затънтен руски изпитателен полигон показват, че ракетата може да не работи толкова добре, колкото твърдят руските власти, се посочва в информация на общественото радио на САЩ (NPR).

Изображенията, които са били предоставени на медията от академични изследователи, показват кораби, изнасящи оборудване от полигона, където ракетата е била тествана на отдалечен архипелаг в Арктика. Между юли и август сини корабни контейнери и конструкции са изчезнали, което означава, че изпитанията са били спрени, поне засега. “Русия изглежда затваря магазина”, изтъква Джефри Люис, експерт по контрола на оръжията в Института за международни изследвания Мидълбъри в Монтерей, щата Калифорния, който е водещ автор на новия анализ. “Това ми показва, че програмата може да изпитва някои проблеми с разработката”, допълва експертът.

Люис заяви, че сателитите също така са засекли няколко кораба, разтакаващи се във водите северно от полигона в края на юли и началото на август. Това би могло да е опит на руснаците да възстановят останките от изпитателна ракета, която се е разбила след кратък полет в края на 2017 г. Както САЩ, така и Русия разполагат с ракети с ядрени бойни глави от десетилетия насам, но ракета с ядрено гориво е нещо различно.

Такава ракета ще лети, използвайки малък ядрен реактор. “По същество тя има неограничен обсег, защото ще лети, докато реакторът работи”, посочва Джефри Люис. Ала задвижваната с ядрено гориво ракета също така има повече проблеми. САЩ за кратко са разглеждали идеята през 1950-те и 1960-те години. Но прототипът на двигателя произвеждал отходни газове, които са силно радиоактивни. “Тя разпръскваше смъртоносни количества радиоактивност през цялото време”, уточнява експертът. В края на краищата САЩ са решили, че това е “налудничава идея”. “Руснаците очевидно са решили, че това не е налудничава идея”, добави Люис. Задвижваната с ядрено гориво ракета на Русия беше разкрита на света през март по време на годишното обръщение на Путин пред руския парламент.

Путин се похвали, че ракетата имала “неограничен обсег” и не можела да бъде прихваната от американските противоракетни системи.

Графика, показана по време на речта му, изобразяваше новата ракета, летяща на юг над Атлантическия океан, около южната част на Южна Америка, а след това се обръща на север в Тихия океан и удря цел на Хавайските острови, които са владение на САЩ. Путин също така увери, че ракетата е имала успешно изпитание в края на 2017 г. Американските специални служби бързо оспориха това твърдение. Според Пентагона след изпитание през ноември ракетата е летяла само няколко минути преди да се разбие в морето. Няколко други изпитания също са завършили с неуспех. Русия е изпробвала ракетата на своя стар изпитателен полигон за ядрени оръжия – верига от пустеещи острови, известни като Новая Земля. През по-голяма част от годината те са покрити с лед.
Източник: Blitz.bg

Има ли конспирация или просто става дума за инженерен дефект при изпитанията на новата руска ядрена ракета?
От Москва са заявили неофициално, че затова са експериментите за да се изчистят дефектите и че много скоро новата ядрена ракета на Русия ще е поредният кошмар на въоръжението на руските космически сили !

Русия предупреди, че ще отговори твърдо на планираното от САЩ изграждане на нови, космически ориентирани военни сили, пише руското англоезично издание “Москоу таймс”.

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.