Фотогалерия: Как протичат най-големите руски военни учения за последните 40 години

Фотогалерия: Как протичат най-големите руски военни учения за последните 40 години
Драматичното шоу с танкове, хеликоптери, бойни кораби и стотици хиляди войници се разгръща пред очите на зрители от Русия и цял свят. Как протичат маневрите “Восток-2018” – вижте в галерията на Wars BG.

Една трета от руската армия се събра за най-големите учения в страната за последните 40 години – провеждани от 11 до 15 септември на “бойни полета” от Москва до Камчатка.

Според руското министерство на отбраната в тях участие вземат над 300 000 войници, 40 000 военни превозни средства и около 1000 самолета, които “влизат в битки” в цялата страна.

“Източният и Централният военни окръзи, Северният флот, руските ВДВ, силите “зад хоризонта”, военните превозни средства и тактическото въздушно командване на ВКС ще вземат участие в предстоящите военни учения”, обяви шефът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия Валерий Герасимов.

Тактическата цел на маневрите е да се провери готовността на армиите в страната да се прелокализират от единия до другия край на Русия, в случай че възникне такава необходимост.

Според сценария на бойните маневри една въображаема страна (да, никой в сценария не нарича тази страна Русия) е атакувана от чуждестранни сили и военните ѝ трябва да отблъснат атаката, като се намесват техни подразделения от всички части на огромната територия на държавата.

Така че първата дивизия действа като враг и инициира поетапна атака срещу Русия (или измислената държава от сценария), а втората – защитава границите на страната.

И така сухопътните войски се очаква да покрият разстояние до 7000 км, а някои кораби да изминат по 4000 морски мили.

Зрители от Русия и цял свят имаха възможността да наблюдават над 1000 самолета (от бойни изтребители до стратегически бомбардировачи), хеликоптери и дори малки дронове, подложени на изпитания от военното командване.

Има също така около 36 000 тежки и леки бронирани машини – от БМП до най-новите Т-14 “Армата” и Т-15 “Терминатор”.

Най-важното е, че към руските сили се включи и китайската армия. Което превърна и без това мащабните маневри в една политическа сделка, тъй като дори Пентагонът спомена, че ще следи отблизо тренировките на двата народа.

Тези наземни тренировки бяха подкрепени по въздух и море от дивизии от цяла Русия. Северният и Тихоокеанският флот, състоящи се от 80 военни и граждански кораба, също взеха участие.

Както отбеляза един от главните генерали на страната – Александър Гжуков – някои от сирийските военни ветерани също са взели участие в нападенията и защитите от ученията, което за войниците, неучаствали в истински военен конфликт, е важен практически урок.

Същевременно една от целите на маневрите е да се овладее съдействието между съседни страни за случаи на нужда. Така че работата съвместно с Китай е особено важна част от тренировките.


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.