Сега може и да полети: усъвършенстваният руски танк Т-90

Сега може и да полети: усъвършенстваният руски танк Т-90
За първи път в историята 50-тонните зверове могат да “прелитат” през двуметрови насипи и спокойно да минават пресечени местности с максимална скорост.

“Уралвагонзавод” (руският монополист на пазара с тежки танкове) достави в армията първите модернизирани танкове Т-90М, “напомпани” в най-добрите традиции на West Coast Customs.

Нов двигател

Конструкторите на корпорацията започнаха модификацията от сърцето на машината – нейният двигател.

Сега двигателят разполага с автоматична скоростна кутия и мощност над 1000 конски сили. Това позволява на почти 50-тонния звяр да минава пресечени местности със скорост от 60 км/час! По-бързо се движат само “колегата” му Т-80със “самолетен” двигател и новата “Армата”.

“По време на оръжейните салони нашите момчета обичат да правят следния трик: те вдигат максимална скорост с танка по хълм или трамплин, след което политат във въздуха, “блъскат” се в земята и продължават да се движат с максимална скорост по трасето, сякаш нищо не е станало. Сякаш преди секунда не са ударили 50 тона желязо в земята”, каза пред Russia Beyond източник от военнопромишления комплекс.

По негови думи това говори за мощността на новия двигател и най-важното – надеждността на всички агрегати и окачването на модернизираната машина.

“По принцип тази техника може да оцелява във всякакви условия – на север, в пустинята Сахара или дори в блата. Всичко това ѝ е по силите”, каза той.

Навигатор и климатик

Сега, ако екипажът има лошия късмет да се окаже в блато, в пустинята или в безкраен сняг, то, за да оцелее в тези условия, ще му помагат новият бордови компютър със спътникова система за навигация и новият климатик, който не позволява адското нагряване на метала да смущава пътниците в танка.

Според съобщението на концерн “Уралвагонзавод”, термоелектрическият климатик работи както при високи, така и при ниски температури, а също така и при свръхвисоки бойни и механични товари. Танкът Т-90М е снабден с допълнителен дизелов генератор, отговорен за непрекъснатото снабдяване с електрическа енергия в спряло положение, така че климатикът не черпи енергията на акумулаторите.

“Климатичната система на танка се състои от няколко охладителни блока. Те могат да се включват и изключват автономно, способни са плавно да регулират скоростта на подаване и насочване на движението на студения въздух”, гласи съобщението.

Нова броня и оръжия

При това цялата броня на танка е “обшита” с допълнителни блокове за динамична защита, които могат да отблъскват и най-новите типове противотанкови ракети.

Работи по следния начин:

“Колко общо машини Т-90 ще преминат модернизация до новото ниво ще стане ясно въз основа на резултатите от комбинираната общовойскова експлоатация.

Предполагам, че в течение на година ръководството на военното министерство ще вземе решение за окончателните поръчки”, смята военният анализатор на ТАСС Виктор Литовкин. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.