“Уралвагонзавод” разработват още по-ефективен пакет за Т-72 под името Т-72Б4

"Уралвагонзавод" разработват още по-ефективен пакет за Т-72 под името Т-72Б4
Танковете си остават главната ударна сила на сухопътните войски, затова не е изненадващо, че много държави купуват нова бронетехника или се опитват да модернизират старата след продължителна експлоатация.

В последно време се появиха съобщения, че въоръжените сили на Армения възнамеряват да обновят своите T-72 до нивото на Т-72Б4.

За тази версия на уралските танкове разказа известният експерт по бронетанкова техника Алексей Хлопотов. Той напомни, че Т-72, стоящи на въоръжение в Армения, фактически съответстват на нивото на машини от първата половина на 1980-те години.

Затова, по негово мнение, е напълно разбираемо Армения да се обърне за помощ към Русия, имайки предвид, че тя има голям опит в модернизацията на танкове.

“Сега именно модернизираните танкове Т-72Б3, а не, да речем, Т-90, се явяват основни за Руската армия”, отбеляза Хлопотов. “В момента серийната модернизация върви към така наречения вариант на комплектоване на “Т-72Б3 с подобрени бойни характеристики”.

Той предвижда кардинални подобрения на системите за управление на огъня, благодарение на инсталирането на многоканален прицел “Сосна-У”, уред за автоматично съпровождане на целите и нов стабилизатор на оръжията”.

Военният експерт също добави, че танковете ще получат модернизирани оръжия с повишени характеристики на точността. Защитата е усилена с помощта на инсталирани бордови модули с динамична защита “Реликт” и решетъчни екрани.

Подобрени са и динамичните характеристики на машините – главно дизеловият двигател с мощност от 1130 конски сили.

“Един от предишните варианти на модернизирания Т-72Б за Руската армия предвиждаше, освен всичко останало, допълнително установяване на панорамен термовизионен прицел на командира, съществено подобрени възможности за търсене-наблюдение и прицелване. Въпреки това от тези танкове, получили неофициалното име “Т-72Б3М” или “Т-72Б4”, бяха произведени общо около 30. И бяха използвани предимно в качеството им на своеобразни “спортни машини” на състезанията “Танков биатлон”, отбеляза Хлопотов.

Въпреки това, по негово мнение, командирската панорама съществено увеличава стойността на танка и има голяма вероятност да не бъде поставяна на арменските машини. Във всеки случай планираната модернизация съществено ще увеличи потенциала на сухопътните войски на приятелската държава. / rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.