Унищожителят на дронове: “Деривация” лесно ще се справя с “рояци” дронове

Унищожителят на дронове: "Деривация" лесно ще се справя с "рояци" дронове

В Сирия, Ирак, Йемен и други горещи точки се използват не само дронове, произведени в специални промишлени предприятия, но и такива, създадени независимо, без включено сложно оборудване, предаде “Российская газета”.

В близко бъдеще “рояците” от дронове-камикадзета ще се превърнат в голям проблем. Те вече могат да се видят на различни учения в някои държави.

В Русия, наред с бързото развитие на дронове, интензивно се разработват и мерки за защита срещу тях. Едно от най-ефективните средства за противодействие на подобна заплаха ще бъде мобилният зенитен артилерийски комплекс 2С38, създаден в рамките на опитно-конструкторските работи “Деривация-ПВО”. Това бойно средство можеше да се види на международния военно-технически форум “Армия-2019”.

То е създадено на шасито на бойната машина на пехотата БМП-3 и има сходни маневрени и скоростни характеристики. Може да плува, за да преодоява различни водни бариери.

Като основно въоръжение се използва 57-мм автоматично оръдие. Максималният обхват на поразяване е 6000 м, а височината – 4500 м. Скорострелността на огъня достига 120 изстрела в минута.

Съобщава се, че за това оръжие са разработени специални “умни” програмируеми боеприпаси със система за дистанционна детонация, способна да унищожи гореспоменатите групи от дронове.

Друго голямо предимство на тази самоходка е способността ѝ в пасивен режим да открива малки въздушни цели на разстояние до 10 000 м.

Разбира се, освен БЛА, 2С38 може да сваля самолети и хеликоптери, различни видове крилати ракети, реактивни снаряди, а също така да унищожава лека бронетехника. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.