УНИКАЛЕН РУСКИ ПИСТОЛЕТ ПРОБИВА БРОНЕЖИЛЕТКИТЕ КАТО ВЕСТНИК!

УНИКАЛЕН РУСКИ ПИСТОЛЕТ ПРОБИВА БРОНЕЖИЛЕТКИТЕ КАТО ВЕСТНИК!


Уникален руски пистолет пробива бронежилетките като вестник! Руският оръжеен майстор Пьотър Иванович Сердюков, направи революционен пробив в проектирането на отечествените пистолети.

Широко известните и най-масови пистолети TT и ПM (“Тулски Токарьов” и “Пистолет Макаров”) не са напълно отечествена конструкция. Когато са създавани, за основа на TT е ползван пистолетът “Браунинг”, а ПМ е преработеният полицейски “Валтер”.

Някога се считаха за добри, но с развитието на индивидуалната бронезащита, те трябваше да отстъпят. Потребността от ново лично офицерско оръжие се появи в СССР още в края на 1980-те години.

С пистолети СР-1МП “Гюрза” е въоръжена охраната на руския президент. Но на телохранителите на първия човек във Вашингтон официално е забранено да носят такова мощно оръжие. През 1997 г. на един от полигоните на американската морска пехота е демонстриран пистолетът на Сердюков. Представителите на спецслужбите на САЩ изпадат в шок, ког ато всичките им бронежилетки били пронизани. За пистолета СПС е създаден и специален патрон с калибър 9×21 мм. Далекобойността на този патрон е 100 метра.

От такова разстояние се пробива бронежилетка, състояща се от две титанови 1,4 мм пластини и 30 слоя кевлар или стоманени листове с дебелина 4 мм. В хода на разработката, новият пистолет на конструктора Сердюков получи различни “конспиративни” имена: РГ055, СР-1 “Вектор”, СР-1М “Гюрза”.

След като в началото на новия век бе приет на въоръжение в армията и в Министерството на вътрешните работи, пистолетът получи името СПС, тоест,”самозаряден пистолет на Сердюков”. Той е “любимец” на спецназа на ГРУ и в поделенията на Силите за специални операции.
С.Георгиев
Източник: uniconbg.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

 


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.