Търсим от 7 държави оферти за нов изтребител

Търсим от 7 държави оферти за нов изтребител

Търсим нов изтребител

Процедурата за купуване на нова техника в армията се рестартира. Проектите отново ще бъдат внесени след съгласуване за одобрение от правителството.
Това съобщи бТВ, като се позова на източник от Министерство на отбраната.

Кръгът от оферти за нов многоцеливи самолет се разширява освен с трите оферти от така наречения шорт лист F16, JAS Gripen и Eurofighter Thypoon с нови възможности.

Нови варианти за изтребител

Интерес са проявили от френската държава за доставка на Dassault Rafale, чиито възможности бяха тествани миналата година лично от президента Румен Радев, но и с американския изтребител F18 версии Hornet и Super Hornet, които преди десетилетие бяха предложени на България за първи път.

Освен нови самолети ще се търсят и употребявани подобно на португалската оферта с американски логистичен пакет, оферти за Eurofighter Thypoon ще събираме не само от Италия, но и от Германия.

Освен Швеция като ненатовска държава ще търсим изтребители и от Израел, съобщи ресорният заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков.

“Съобразихме се с препоръките на парламентарната комисия, едната от тях е да бъде променена финансовата рамка, втората част е промяна в листата на поканените държави – и това също бордът за управление на проекта го направи. Знаете, че в решението на комисията имаше текст така да бъде пренаписана финансовата рамка, че да осигури изпълнението на двата проекта за ВВС и за сухопътни войски. Разширихме по указание на министъра листата на поканените държави и те вече са седем”, съобщи Величков.

Очакванията са Съединените щати да представят оферта за F16 и F18 версии Hornet и Super Hornet, очакваме не само една оферта за Eurofighter Thypoon не само от Италия, но и от Германия, Франция с Dassault Rafale, ще бъдат поканени и ненатовски държави това са държавата Израел и Швеция.

Португалия ще остане като участник с логистичен пакет от САЩ.

Ще има 7 държави с минимум 8 оферти, които ще дадат възможност на комисията, след като бъде изградена методиката, да избере между няколко оферти.
Източник: dir.bg

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !