Турция: Получаваме първите самолети F 35 на 21 юни

Турция: Получаваме първите самолети F 35 на 21 юни


Турция очаква първата доставка на американски изтребители F-35 на 21 юни тази година, съобщава Фокус като се позовава на министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу и Sputnik.
„Ние казахме на САЩ, че не отговаряме добре на заплахи. Колкото до изтребителите Ф-35, вече сме подписали сделката. За 21 юни ще има доставка на изтребителите. Няма негативно развитие“, заяви Чавушоглу пред репортери, след срещата си с държавния секретар на САЩ Майк Помпео във Вашингтон.

“Сега” припомня:

Само преди две седмици Турция обяви, че може да купи руски изтребители Су-57, ако САЩ решат да блокират доставката на F-35 за страната, в отговор на придобиването на руски системи за ПВО С-400.

По онова време комисията по отбрана на американския Сенат предложи проектозакон, в който се предвижда блокиране на сделката за продажба на изтребители F-35 на Турция на основание, че Анкара е арестувала гражданина на САЩ Андрю Брънсън и е сключила договор за закупуване на руски системи за ПВО С-400 през декември м.г.

Действията на американските законотворци раздразниха за пореден път турското правителство, което вече неколкократно заяви, че е готово да разшири сътрудничеството си с Русия, което не трябва да означава влошаване на отношенията със Запада.
Източник: segabg.com

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.