Трите най-известни автомата в света: на кое място е “Калашников”?

Трите най-известни автомата в света: на кое място е "Калашников"?
Тези оръжия променят изходите на конфликтите по света, както и носят слава и богатство на своите създатели.

В средата на XX в. по време на Втората световна война лицето на конфликта е драстично променено с появата на първите автомати. Терминологично това са “селективни огнестрелни пушки, които използват междинни патрони и разглобяеми муниции” и до края на века се доказват като едни от най-ефективните оръжия в ръцете на войниците, като по този начин заменят ръчно задвижваните пушки, както и машинните оръдия в редица роли.

Тук ще съберем най-изявените и ефективни модели бойни автомати.

Моделите АК

“Калашников” и АК-47 са марки, които Русия насажда в ума на хората. Без съмнение това е един от най-добрите автомати, които са пуснати в над 100 млн. копия по целия свят и са постоянен член на всички войни, революции и бунтове по целия свят.

Серията AK е известна със своята мощност, надеждност и издръжливост, както и с ниските производствени разходи в сравнение със съвременните западни оръжия. Дори и днес любителите на оръжието по света хвалят АК моделите за способността им да работят стабилно дори след като са хвърлени във водата или след като са били взети от кал и пясък.

Почти нищо не може да спре AK-47, тъй като той ще продължи да работи. Преди време американски блогъри дори решиха да разберат колко пълнителя наведнъж трябва да изстрелят от автомат АК-47, за да го “убият”.

Оказва се, че имате нужда от близо 900 куршума, за да подпалите оръжието и напълно да унищожите цевта и механизмите му.

Повечето от военните и оръжейните експерти поставят на първо място от сериите AK първия по рода си – моделът AK-47, пуснат няколко години след края на Втората световна война.

През 1949 г. съветската армия получава най-мощният в света автомат с диаметър на куршума 7,62 мм. Той се сглобява лесно, лесен е и за поддръжка, но успява да пробие тухлени стени. Въпреки това пушката е доста тежка (почти 3,5 кг), поради тежките метали и дървени части. Тя е критикувана и за точността на огъня, тъй като обсегът на куршумите е наистина голям.

Независимо от това, този автомат се смята за оръжеен шедьовър и е част от колекцията на всеки оръжеен ентусиаст по цялото земно кълбо.

Следващият модел AK-74 поправя няколко от гореспоменатите недостатъци

Като се има предвид теглото – новият автомат е създаден с нови 5,45 мм патрони, а дървените части са сменени с пластмасови. Тези подробности, заедно с намаляването на отката, увеличават ефективността на стрелеца, дори и на неопитен човек (или на стрелец от масовата армия, както може да се каже).

Сега армията очаква новото прераждане на AK с AK-12, автоматът, предназначен да стане основно оръжие на руските войници за следващите десетилетия.

H&K416

Това е немски автомат от XXI в., базиран на системи M-16 и G-36. След като се появиха през 2005 г., те веднага бяха приети в групите за специални операции по целия свят. Дори са използвани от американските елитни морски пехотинци по време на операцията за елиминиране на Осама Бин Ладен в Пакистан през 2011 година.

Системите H&K416 са снабдени с 5,56 мм патрони на НАТО. Те са лесни за работа, невзискателни и притежават високоефективни тактически характеристики. Ергономично H&K416 са доста подобни на M-16 и M-4. H&K416 използва принципа на модулност – в случай на повреда на част от него се изисква подмяната само на повредения елемент.

Може да се инсталират ръчно различни видове цеви в зависимост от операцията. Например операторът би използвал по-дълга цев, за да получи прав курс на куршума в открити полета, докато използването на по-къса цев е за близки бойни пространства в градските райони. Това значително увеличава гъвкавостта и позволява на оръжието да се адаптира за конкретна мисия.

Серийните автомати имат и Picatinny релси, които позволяват да се монтират различни устройства на оръдията. Може да се инсталират стойки, гранатомети, различни фенерчета, нощни ориентири и т.н. Те също имат странични сгъваеми регулируеми запаси, които подхождат на всеки тип стрелец, дори с тежка екипировка и оборудване.

Въпреки това тези оръжия са доста тежки със силен откат. Но се доказаха достойни оръжия в ръцете на специалните части по целия свят.

FN SCAR

Друго брилянтно допълнение към пазара на оръжия беше FN SCAR. Той е също има модулна конструкция, включително със смяна на цевта, за да превключва между калибри. Например той може лесно да се превключи от 5,56 в 7,62 стандартни калибри на НАТО.

Автоматът има ефективен огневи диапазон от 700 метра. Силната страна на тази пушка е нейната модулност. Както бе споменато по-горе, всяка част от това оръжие може лесно да бъде поправена само чрез смяна на счупената с нова. Въпреки това е известно, че е твърда полимерна пушка, която може да издържи дори екстремни атмосферни условия и да работи при всякакви обстоятелства.

Като оръжие на специалните части, то има интегрирани Picatinny релси отгоре на алуминиевия приемник, както и две подвижни странични релси, а друга отдолу – за фенерчета и подцевни гранатомети.

Силната страна на пушката е, че тя може лесно да бъде персонализирана за всеки стрелец. И все пак тя струва повече в сравнение със своите колеги от същия клас. / bg.rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.