Топ-5 на най-очакваните оръжия на бъдещето

Топ-5 на най-очакваните оръжия на бъдещето
През следващото десетилетие армията ще получи оръжия от нова ера, които ще променят лицето на руската армия и ще могат да предотвратят всеки сериозен конфликт.

Заместник министър-председателят на Русия Дмитрий Рогозин заяви, че програмата за превъоръжаване е окончателно подписано от президента, а военно-промишленият комплекс ще получи почти $340 млрд., за да създаде оръжейни системи от ново поколение.

Тук сме събрали най-очакваните и интересни разработки.

Ядрени ракети “Сармат”

Това ще бъдат най-големите и най-опустошителни системи в света. Те ще заемат местата на предшествениците им “Воевода” в силозите из Русия, охраняващи родината в очакване да бъдат пенсионирани.

“Сармат” или РС-28 е тежка междуконтинентална балистична ракета с обща маса от 100 т и тегло на заряда от 10 тона.

Това е единствената ракета в света, която може да покрие 17 хил. км и да елиминира всичко на пътя ѝ.

Всяка ракета ще има най-малко 15 разделящи се глави с индивидуално насочване на бойните блокове със заряд от по 150 до 300 килотона, чиито удар може да създаде нов Гранд Каньон.

И все пак това е оръжие за възпиране, което ще се използва само при драстични обстоятелства, когато няма друг начин да се спаси страната от пълно унищожение.

Хиперзвукови ракети

Друго супер горещо допълнение към руския арсенал са първите ракети, които могат да се движат към целта си със скорост 2,5 км/сек (осем пъти по-бързо от скоростта на звука).

Това е противокорабен тип ракета с кодово име “Циркон”. По-голямата част от разработката на тези оръжия се държи в тайна, но това, което медиите знаят е, че тези оръжия ще притежават опустошителна сила, подобна на крилатите ракети “Калибър”, които бяха използвани за първи път по време на Сирийската кампания.

Изтребител от пето поколение Су-57

Експерименталните машини от този тип вече се присъединиха към военната операция в Сирия, за да изпробват опустошителните си сили и да тестват нови ракети и бомби, специално създадени за тях.

В момента Су-57 е вторият изтребител от пето поколение в света след американския F-22 Raptor. Тези машини са невидими за вражеските радарни системи и могат да обезвреждат системи, които са непосилни за други изтребители.

Министерството на отбраната обаче не разкрива какви нови ракети и бомби се правят за Су-57. Известно е, че изтребителят ще получи всички видове ракети “въздух-въздух” и “въздух-земя”, както и 30 мм оръдие.

Също така се знае, че бомбите и ракетите ще бъдат скрити вътре в тялото му, за да се намали видимостта на самолета от вражеските радари.

Някои от тези бомби ще бъдат ОФЗАБ-500 – високо експлозивна запалителна авиационна бомба и ОДАБ-500ПМБ – обемно детонираща авиационна бомба.

Най-бързият военен хеликоптер в света

В момента тази машина е в процес на разработка и се нарича “летяща лаборатория”, която в бъдеще ще се превърне в машина, способна да лети със скорост 500 км/ч с осем души на борда, въоръжени до зъби. За сравнение, максималната скорост на Ka-52 Alligator е 320 км/ч.

Новата машина ще е базирана на модела Ми-24. И както отбелязва Олег Чесноков, началник бойно обучение на военната авиация на руските военновъздушни сили, военно-промишленият комплекс създава нови системи за наблюдение и насочване специално за този модел, който ще бъде разкрит през следващите години.

Автомат АК-12

Това е най-очакваният автомат не само в Русия, но и по целия свят, тъй като инженерите обещават да пуснат на пазара дори цивилна версия на АК-12.

Този модел напомня модифицирана версия на предишния АК-74. Използва същите патрони с калибър 5,45 мм, но е с подобрена ергономичност и вградена шина “Пикатини”, така че към него могат да бъдат прикрепяни различни оптики и мерници. Има опция за монтиране и на различни тактически аксесоари като фенер, вертикална ръкохватка и лазерен визьор.

Не на последно място важно допълнение е регулируемият пълнител. Също така има по-малък откат в сравнение с предишния модел и с него може лесно да се научат да работят дори и непрофесионални стрелци.

Тук може да видите какво оръжие ще получи Русия до 2025 година.


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.