Топ 3 на руските РПГ

Топ 3 на руските РПГ
Руският гранатомет РПГ, наред с автомата “Калашников”, е една от най-разпознаваемите оръжейни марки в света. Именно руските гранатомети извеждат бойните действия на ново ниво. Представяме Ви 3-те най-популярни руски “убийци на танкове”.

РПГ-7: Герой в Холивуд

Съветският гранатомет РПГ-7 е дебютът на научно-производственото обединение “Базалт”. Именно този модел обаче, популярен в страните от Африка и Азия, както и в холивудските екшъни, си осигурява трайно лидерство в класацията на най-достъпните по качество и цена продукти от този тип.

Гранатометът с право заема първо място в тази класация, независимо от своята възраст и наличието на по-мощно потомство в плеадата от РПГ. РПГ-7 е създаден през 1961 г., а през 1968 г. създава сериозни проблеми на американската армия във Виетнам. Оръжието се състои от проста стоманена тръба с диаметър 40 мм, дължина от около 950 мм и тегло 6,3 кг.  Гранатата се вкарва в предната част на оръжието, но по-голямата ѝ част (надкалибрената) остава извън него. Диаметърът и е до 85 мм, а теглото ѝ е между 2,5 и 4 кг. Началната ѝ скорост е 115-120 м/сек и достига до 295 м/сек в края на активният участък на маршовият двигател. Максималната далекобойност на боеприпасите е 1 100 м. Точната стрелба е възможна на разстояние до 300-350 м. Бойната глава пробива броня с дебелина 320 мм.

РПГ-7 и до днес се използва в локални войни благодарение на достъпната си цена и големия обем на производството му. До момента са направени над 9 млн. бр. РПГ-7. Съвременният модел ПГ-7ВР е с тандемна бойна глава: първата поема динамичната защита на танка, а втората пробива бронята му.

РПГ-29: “Вампир”

Второ място в нашата класация заема РПГ-29 – “Вампир”, създаден през 1989 година. Основната му цел  е да преодолява всяка активна динамична защита на танка и да поразява целта, като пробива броня с дебелина до 500 мм. Заради двигателя цевта му е дълга цели 1,85 м. Снарядът му може да пробие хомогенна броня с дебелина над 600 мм. Двигателят на снаряда се включва с електронна система. “Вампир” е с калибър 105 мм и има тандемни кумулативни и термобарически боеприпаси. В сглобена форма дължината му (без цевта) е 1 метър. Разполага и с оптичен прицел и приставка за стрелба в легнало положение.

Именно този гранатомет е главната причина за танковите загуби на израелската армия във втората ливанска война с “Хизбула” през 2006 година. Тел-Авив потвърди загубата на осем танка Merkava. В “Вампир” се използва активно и в Сирия и от двете страни в конфликта. Основното предимство и причината за второто му място в нашата класация е отличното съотношение между цена и качество. Цената на “Вампир” е десетки пъти по-ниска от съвременните противотанкови ракетни комплекси и стотици пъти под цената на танковете, които РПГ-то извежда от строя с един изстрел.

РПГ-32: Подарък за Йордания

Трябва да отбележим, че конструкторите от руския производител НПО “Базалт” търсели начин да преодолеят активната защита на бронираната техника много преди постъпването ѝ във войската. Най-големият им успех е постигнат през 2006 г., когато съвместно с Йордания е създаден проектът “Хашим” – РПГ-32 в базата на смесеното дружество JRESKO. Този уникален проект съчетава всички минали успехи на гранатометите и всички съвременни технологии – от боеприпасите до прицела за нощно виждане. За първи път в историята той е приет на въоръжение в Йордания и Русия по единен стандарт.

В РПГ-32 няма блок за електрическо захранване, макар че системата за изстрелване е електрическа. Тази функция се изпълнява от генератор. Многоразовата система позволява по противника да се изстрелват боеприпаси с калибър 75 мм и 105 мм.

Кумулативният снаряд пробива защита с дебелина 1000 мм, а този с калибър 75 мм поразява броня от 500 мм. С теглото на оръжието от 3 кг войникът може да приведе РПГ-32 в боен режим за броени секунди и да стреля от всяко положение, включително в нощен режим. Не е учудващо, че “”Базалт” и конструкторското бюро KADDB “Крал Абдал II” са удостоени с медал “Гаранция за качество и сигурност” за разработката на “Хашим”. / rbth.com

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !