Топ 10 на оръжията, които руската армия използва в Арктика

Топ 10 на оръжията, които руската армия използва в Арктика
Русия се отнася доста сериозно към защитата на националните си интереси в района на Арктика: в армията се обучават специални звена, строят се бази, провеждат се редовни учения, а оборудването за суровите северни условия непрекъснато се модернизира.

Тор-М2ДТ

Тор-М2ДТ е арктическата версия на зенитно-ракетния комплекс Тор-М2. Той е създаден на базата на двустепенните верижни машини  ДТ-30 “Витяз”. Системата може да изстрелва едновременно всичките 16 ракети, с които е въоръжена, по 4 въздушни цели на разстояние до 12 км.

Панцир-СА

Арктическата версия на ракетно-пушечния комплекс “Панцир-С1” е създадена на базата на двустепенните верижни машини  ДТ-30, като от нея са премахнати оръдията 2А38М, присъстващи в основния модел. За сметка на това броят на установките за изстрелване на ракети е увеличен от 12 на 18. Системата може да стреля едновременно по 4 цели на разстояние до 20 км.

Ангел Джамбазки

БТР-82А

Модернизираната арктическа версия на бронетранспортьора БТР-82А може да работи при температура от -60 градуса по Целзий. Автомобилът се справя еднакво добре с преодоляването на заблатени райони, крайбрежни зони и сняг с дебелина 60 см. Екипажът му се състои от 10 души.

Вседеходи ДТ-10ПМ и ДТ-30ПМ

Тези вседеходи са истинските работни коне на руските войски в Арктика. Те прекарват пътници и товари. ДТ-10ПМ и ДТ-30ПМ са способни да преодоляват всякакви терени. Шасито им е използвано за арктическите версии на зенитно-ракетните системи “Тор-М2ДТ” и “Панцир-СА”.

Ми-8АМТШ-ВА

3 ВМРО

Модифицираната версия на хеликоптера Ми-8АМТШ е проектирана така, че да работи в условия на ниски температури (-40 градуса по Целзий) и лоша видимост. Той ще бъде транспортния хеликоптер на руските войски в Арктика, за въздушно прикритие, както и за спасителни операции в Северния ледовит океан.

Вседеход ТРЕКОЛ

През 2017 г. няколко вседехода ТРЕКОЛ-39294 6х6 преминаха успешни изпитания за работа в Арктика. Министерството на отбраната планира да ги използва за разузнаване и охрана на военни колони. В момента се работи по специална арктическа версия, въпреки че съществуващите модели така или иначе могат да работят при ниски температури.

Бронеавтомобил “Торос”

“Торос” е въоръжен с автоматично оръдие 2А42, 7,62-мм картечница и ракетна пускова установка АГ-17. Той може да транспортира и наземен екипаж, както и да прочиства пътя за колони военно оборудване благодарение на греблото си.

Т-80БВ

Министерството на отбраната планира да използва изцяло модернизирания Т-80БВ като основния танк за войските си в Арктика. Танкът ще бъде снабден и с новата система за контрол на огъня “Сосна-У” и динамична защита.

Снегомобили АС-1 и ТТМ 1901-40

Тези превозни средства са предназначени за разузнавателни и патрулни мисии, както и за операции на малки мобилни екипи отвъд вражеските линии. Новият ТТМ-1901-40 е първият руски снегомобил със закрита кабина.

Бронетранспортьор МТ-ЛБВ

Бронетранспортьорът амфибия МТ-ЛБВ е създаден за операции отвъд Полярния кръг. Въоръжен е с тежка картечница “Корд” 12,7 мм и може да служи като бронетранспортьор за управление на огън. Използва се и като трактор и военен камион. / bg.rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.