Ток в пустошта: Военна хибридна електрическа централа на колела

Ток в пустошта: Военна хибридна електрическа централа на колела

В Курск създадоха уникална мобилна електрическа станция на име СГДЕС-30, която осигурява енергия за военни бази, палаткови лагери и гранични застави.

Централата може ефективно да обезпечава нуждите от електричество както на цели подразделения, така и на отделни машини, намиращи далеч от местата на постоянно базиране.

Централата се различава от аналозите си по това, че използва няколко източника за производство на енергия едновременно.

Освен традиционен 30-киловатов дизелов генератор, тя разполага и със слънчеви панели и ветрогенератори. Има и неголяма хидроустановка. Според създателите тази мини-ВЕЦ може да влиза в малки реки и ручеи и да ги използва за добив на нужната електроенергия.

В сравнение с обичайните агрегати на дизелово гориво, тази електрическа централа има доста по-голяма мощност при пикови натоварвания.

Хибридният принцип на работа позволява снижаване на нивото на шума, тъй като дизеловият генератор се използва основно за зареждане на литиево-йонните батерии на борда. Така сериозно се намалява и разходът на гориво.

Модулната конструкция СГДЕС-30 е максимално приспособена за използване в широк спектър от природни условия.

Например, слънчевите батерии могат да бъдат заменени от допълнителния ветрогенератор и обратното, ако електростанцията се използва в местности с кратка светла част на денонощието.

Всички генератори на централата са компактно разположение в бронирана кутия. На свой ред тази кутия е монтирана на всъдеход КАМАЗ-6350 или на ремарке с две оси.

Според военните експерти разработката ще бъде изключително полезна на руските военни при изпълнение на задачи в райони с различни климатични условия. / rbth.com

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !


Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *