ТАСС: Руснаците обявиха коя подводница първа ще изстреля ракетата “Циркон”

ТАСС: Руснаците обявиха коя подводница първа ще изстреля ракетата "Циркон"


Руската многоцелева атомна подводница (АПЛ) от проект 885А “Казан” през 2020 г. първа ще изстреля най-новата хиперзвукова ракета “Циркон”. Това съобщи за ТАСС източник от отбранително-промишления комплекс.

“През 2020 г. стрелби на “Циркон” в рамките на изпитанията на тези ракети от надводно и подводно положение ще започне многоцелевата атомна подводница по проект 885М “Казан”, разкри събеседникът на агенцията. Той уточни, че “Казан” предстои да се присъедини към бойния състав на флота в края на 2019 г., след като приключат държавните му изпитания.

По-рано хипурзвуковите ракети бяха изстрелвани единствено от установка на земята. Както съобщи източникът на ТАСС, първият пуск на “Циркон” от боен кораб (фрегатата по проекта 22350 “Адмирал Горшков”) ще се проведе в края на 2019 година.

На 20 февруари руският президент Владимир Путин заяви в посланието си пред федералното събрание, че най-новата руска хиперзвукова ракета “Циркон” може да развива скорост около 9 Маха, а радиусът ѝ на действие надхвърля 1000 км. Путин каза още, че “Циркон” може да унищожава както морски, така и наземни цели. Новата ракета ще може да се изстрелва от кораби и подводници, които вече са произведени или са в процес на изграждане и работят с ракетния комплекс “Калибър”.

АПЛ “Казан” е втората многоцелева атомна подводница по проекта 885М (тип “Ясен”). Тя бе пусната във водата на 31 март 2017 година. “Казан” е първият представител на усъвършенствания проект 885М. Очаква се подводницата да влезе в състава на Северния флот, където вече служи главната подводница от тази серия – “Северодвинск”.

Източник: bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.