Тайните на руския “призрачен” кораб, произведен в Югославия

Тайните на руския "призрачен" кораб, произведен в Югославия
Зловещите легенди за тайнствени кораби, които обикалят морето без екипаж на борда, се разказват от моряците от векове, предизвиквайки едновременно ужас и любопитство.

Порталът Vintage News публикува текст за един такъв кораб – руския “Любов Орлова”.

От летящи призрачни кораби до необясними изчезвания и плавателни съдове, управлявани от трупове – зловещи морски истории винаги е имало.

Настрана легендите – истински пустеещи кораби често са намирани в открития океан, плаващи безцелно без екипаж или предупредителни светлини, което означава, че могат да бъдат доста опасни за други кораби, особено когато е тъмно.

Човек би могъл лесно да си помисли, че с всички революционни за плаването технологични постижения, сред които и GPS системите, не е възможно един кораб просто да изчезне. Историята на руския круизен кораб “Любов Орлова” доказва, че това предположение е погрешно.

Този кораб, пълен с плъхове-канибали, се задържа в Атлантическия океан доста време, след като през януари 2013 г. се откачва от влекач.

Историята на “Любов Орлова”, кръстен на бляскава актриса от съветското кино, започва през 1976 г., когато корабът е построен в Югославия за съветска компания и служи основно за експедиции до Антарктика. Канадските власти обаче го задържат на пристанището “Сейнт Джон” в Нюфаундленд, след като е доказано, че собствениците му са замесени в скандал с дългове.

Според Independent корабът, оценен на около 800 000 долара, трябва да бъде продаден за скрап в Доминиканската република, но по пътя се разразява буря и оттогава “Любов Орлова” плава в международни води. Transport Canada, федералната служба – отговорна за повечето от транспортните политики в Канада, твърди, че се радва, че “Любов Орлова” “вече не представлява заплаха за сигурността на канадските офшорни нефтени инсталации, техния персонал или морската среда”.

Корабът е определен като опасен от различни експерти, а някои от тях твърдят, че евентуалното случайно разпиляване на токсични течности и неразградими плаващи отпадъци от кораба може да има опустошително въздействие върху околната среда. Други, сред които е и директорът на ирландската брегова охрана Крис Рейнолдс, вярват, че на борда има стотици болни плъхове, а това си е биологична опасност. “Не искаме плъхове от чужди кораби да идват на ирландска земя. Сигурен съм, че местните хора няма да са много щастливи”, обяснява Рейнолдс.

На 1 март 2013 г. ирландските медии обявяват, че са уловени радио сигнали, а това се случва само когато корабът потъва. Неговото търсене обаче е безрезултатно.

Ирландската брегова охрана предупреждава, че на борда може да има стотици плъхове. По този повод таблоидите повдигат темата за кораба, пълен с плъхове-канибали, който може да се намира на брега на Ирландия.

Днес не е известно какво се е случило с “Орлова”. Вероятно е потънал някъде в Атлантическия океан. Въпреки това, предвид факта, че корабът някога е бил добре оборудван, има известни шансове все още да плава във водите на океана. / bg.rbth.com


Lilpop, Rau & Loewenstein – CC BY-SA 3.0

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.