С какво ще защитават северните бастиони на Русия?

С какво ще защитават северните бастиони на Русия?
Министерството на отбраната на Русия в близките години ще обърне специално внимание на развитието на военната инфраструктура в Арктическата зона и на Курилските острови

Това не веднъж е заявявал министърът на отбраната на Руската федерация Шойгу. По-специално се планира да бъдат разположени две нови съединения на бреговата охрана в крайбрежните райони на Северния морски път.

Както пише в. “Известия”, тяхната задача е да бъде гарантира сигурността на участниците в маршрута и прилежащото към него крайбрежие. Предполага се, че е вероятно новите военни части да се създадат на Колския полуостров на базата на бреговите войски на Северния флот.

Географска разлика

Според военния наблюдател на ТАСС Виктор Литовкин създаваните съединения на бреговата охрана могат да имат различен състав в зависимост от мястото на тяхната дислокация и задачите им.

Едно е бреговата охрана в южната част на Русия, където е сравнително топло дори през зимата, казва експертът, а друго – дивизия в Чукотка.

 

“Трудно е да си представим такова съединение да има в състава си танкове, които през зимата ще бъдат покрити от много метри снежна покривка и ще бъдат парализирани, а през лятото ще започнат да затъват в тундрата, покрита с мъх. Същото важи и за самоходните или теглените на буксир артилерийски оръдия и мобилни зенитни ракетни системи с голям радиус на действие. За тях също трябва да се създадат сериозни условия за придвижване по местните пътища, а по-точно, по офроуд”, посочва Литовкин.

По тундрата с мотоциклети с четири колела

Експертът предполага, че е възможно противодесантните и противодиверсионните подразделения, трансформирани в батальони и роти, да се придвижват по тундрата зиме и лете с мотоциклети с четири колела, модифицирани снегоходи или на леки бронирани многоцелеви бронетранспортьори, подсилени с едрокалибрени картечници, гранатомети и огнехвъргачки.

Системите за противоракетна отбрана (ПВО) с малък обсег също трябва да се монтират на снегоходи или на техни аналози – и комплексите “Тор-М2”, и “Панцир-С1” се произвеждат в модулни варианти, така че те могат да бъдат монтирани на каквато и да е транспортна база.

А за зенитните ракетни комплекси С-400, на комплексите “Бал” и “Бастион” са необходими стационарни площадки.

“Тяхната задача е да отрежат с огневи възможности Беринговия пролив, така че през него, в западна посока, да не минават чужди бойни кораби с противоракетни системи и крилати ракети с голям обсег борда”, посочва експертът.

Според Литовкин приблизително такива задачи ще изпълняват и частите на бреговата охрана на Колския полуостров и прилежащите към него арктически архипелази, както и на отделни острови от Курилската верига.

“Бастион” и “Бал” на Камчатка

През 2016 година стана известно, че на Курилските острови Итуруп и Кунашир са били разположени противокорабните ракетни комплекси “Бал” и “Бастион”. Тези подразделения влизат в състава на сформираната през 2014 година 72-ра брегова ракетна бригада на Тихоокеанския флот. На Камчатка застъпиха на бойно дежурство разчетите на комплекса “Панцир-С1”.

Бреговият ракетен комплекс “Бастион” е оборудван със свръхзвукови ракети П-800 “Оникс” (“Яхонт” е вариантът за износ). Той може да унищожава кораби от различни класове и типове. Един комплекс, чийто боен комплект може да включва до 36 ракети, е в състояние да защитава над 600 км от крайбрежието.

Въоръжен с дозвукови и нисколетящи противокорабни ракети Х-35, комплексът “Бал” може да ликвидира наземни и надводни цели на врага на разстояние около 130 км. Ракетата Х-35 е в състояние да унищожава кораби с водоизместимост до 5000 тона. Ракетата може да се използва и при лесни, и при трудни метеорологични условия, денем и нощем, в условия на огнево и радиоелектронно противодействие на противника.
Текстът на руски език на сайта tass.ru


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.