С какви ракети ще разполага новият руски изтребител от пето поколение Су-57?

С какви ракети ще разполага новият руски изтребител от пето поколение Су-57?
По време на провелия се в подмосковието авиокосмически салон МАКС 2019 се състоя брифинг, на който генералният директор на корпорация “Тактическое ракетное вооружение” (КТРВ) Борис Обносов отговори на въпроси на журналисти за дейността на корпорацията.

Той разказа и за тенденциите в развитието на тактическото въоръжение – ракети, бомби и торпеда.

Су-57 на МАКС 2019

Всички се стремят да увеличават обсега, точността и защитата от смущения, понижавайки масата и габаритите на оръжията си. Има обаче още един важен критерий – “стойност/ефективност”. И тук с КТРВ всичко е наред. Към скъпоструващите оръжия се отнасят високоточните ракети. Така най-новата модификация на противокорабната Х-35 с маса от 600 кг струваняколко десетки милиона рубли. При това тя поразява кораби с водоизместимост до 5000 т. Стойността на такива кораби може да достига милиард и повече долара. А кораби с подобна водоизместимост са 70-80% от надводните флотове.

А що се отнася до ракетното въоръжение на изтребителя от пето поколение Су-57? Тук има най-противоречиви сведения, отбелязва “Свободная пресса“.

Някои ни уверяват, че всичко е нормално. Че 14 принципно нови, създадени специално за този самолет ракети и бомби вече са на практика готови. Въпреки това до голяма степен тези изделия са засекретени. Преди година Обносов съобщи, че създаването на ракетите за Су-57 върви в съответствие с графика. След месец вицепремиерът Юрий Борисов потвърди, като заяви, че с вътрешнофюзелажните ракети всичко е в норма.

Но има абсолютно противоположни твърдения, според които “всичко е загубено”. Например, Сергей Дронов, заместник-главнокомандващ на руските аерокосмически сили, каза в средата на август в ефира на “Ехото на Москва”, че ракетите за Су-57 дори още не са разработени. И в най-добрия случай “ракетните опитно-конструкторски работи ще започнат през следващата година.

Едно е сигурно – противокорабната ракета X-35У, която лидерът на КТРВ споменава във всяко от официалните си изявления, ще бъде на борда на Су-57. Вярно, че не е съвсем нова, това е дълбока модернизация на съществуващата ракета. Конструкторите успяха да удвоят обхвата ѝ, довеждайки го до 260 км, като същевременно запазиха предишните размери и маса на бойната глава. Обхватът за прехващане на цели също е увеличен до 50 км. Едно от предимствата на тази ракета е нейният полет на височина 3-4 метра над морската повърхност.

Ракета Х-59МК2

Друга “гарантирана” ракета е Х-59МК2. Това е ракета от клас “въздух-повърхност” със среден обсег, изградена по технология “стелт”. Обхватът ѝ достига 500 км, вероятното отклонение е 3-5 м. Това е единствената ракета, чийто пуск от Су-57 в Сирия беше демонстриран на видеоклип на Министерството на отбраната.

Що се отнася до ракетите “въздух-въздух”, по време на брифинга Обносов направи сензационно изявление. “За всички е известно”, че ракета с голям обсег на действие – РВВ БД  или Р-37М – може да прелети 300 километра. Ръководителят на КТРВ заяви, че обсегът ѝ е 200 километра. Това обаче трябва да се разбира като обхват на експортната модификация на ракетата.

Ракета Р-37М

Р-37M действително има най-голям обхват в света сред ракетите от този клас. И тя има рекордна скорост от 6 Маха.

Но ракетата със среден обсег “въздух-въздух” може да не е готова навреме за крайния срок. И ще се появи по-късно, когато започне пускането на първата партида от 76 изтребителя Су-57. Това е K-77M с фабрично обозначение “Изделие 180”. Сега ракетата се тества. Експертите, сравнявайки K-77M с най-новата американска ракета AIM-120D, отбелязват не само големия ѝ обсег на полета, но и увеличената способност за маневриране.

В областта на ракетите с малък обсег “въздух-въздух” се планира интересна конкуренция и с американската ракета AIM-9X Sidewinder. Имаме дълбока модернизация на Р-73 – РВВ МД. Предимството на “рускинята” е най-високата маневреност.

А що се отнася до самонасочващата се глава на РВВ МД – нищо не е известно. Ясно е обаче, че “американката” има матрица от 128 × 128 инфрачервени фотодетектора. Това значително увеличава защитата от смущения на ракетата. Да се ​​надяваме, че КТРВ е успяла да овладее такава технология.

Ракети Х-38МЭ и АПР-3МЭ

Към ракетите, които могат да влязат в арсенала на Су-57, спада и противорадарната ракета Х-58УШКЭ (ТП), която може да удря не само радари, но и наземни цели, които не излъчват радиовълни; X-38 е универсална свръхзвукова ракета с малък обсег на действие, която може да се използва срещу цели от различни видове – наземни, повърхностни и подводни.

Наскоро Су-57 беше демонстриран в полет с хиперзвукова ракета с “Кинжал” на външно окачване. По този начин този изтребител стана вторият носител на това страхотно оръжие след МиГ-31К, на което вражеската противоракетната отбрана не е в състояние да отговори. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.