Су-57 може да бъде модернизиран до изтребител от шесто поколение

Су-57 може да бъде модернизиран до изтребител от шесто поколение
Най-новият изтребител от пето поколение Су-57 има огромен потенциал за модернизация и след време може да стане самолет от шесто поколение, заяви бившият глава на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия, а сега председател на Комисията по отбрана и сигурност на Федералния съвет Виктор Бондарев.

“Това всъщност е прекрасен самолет и може да бъде не само от пето, но и от шесто поколение. Има огромен потенциал за модернизация. Най-важното е, че той е най-добрият сред съществуващите модели.

Въплъщава най-доброто, което съществува в съвременната авиационна наука, не само в руската, но и в световната”, каза той.

В същото време сенаторът подчерта, че разгръщането на мащабното производство на Су-57 отнема време. Сега авиационните заводи са “заредени” за производството на определена малка партида самолети.

През първата година руските ВКС очакват не повече от 2-3 такива машини с последващо увеличение на производството.

Освен това Виктор Бондарев изрази мнение, че на базата на бомбардировача Су-34 е необходимо да се изгради едноместен щурмовак.

Той подчерта, че, за да се модернизира самолетната авиация, необходимо е само да се преоборудва пилотската кабина. Може да бъде оставен същият двигател.

Според агенция ТАСС разработването на щурмовак на базата на бомбардировача Су-34 се очаква да започне следващата година.

Припомняме, че най-новият изтребител ПАК-ФА от пето поколение получи името Су-57 през август тази година. Първата машина излетя през 2010 година. Сега по този проект приключва експерименталната работа.

Композитните материали се използват широко в този самолет – те съставляват 25% от масата на празен самолет.

Машината се отличава с изключителната “стелт” технология и широкото приложение на най-новите електронни технологии, което значително ще улесни работата на пилота.

Според някои източници този изтребител е в състояние с лекота да развива свръхзвукова скорост, а според някои данни може да сваля въздушни цели на разстояние до 200 километра. / bg.rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.