Стратегическото командване на САЩ: Вярваме на Путин за хиперзвуковите ракети “Кинжал”

Стратегическото командване на САЩ: Вярваме на Путин за хиперзвуковите ракети "Кинжал"
Командирът на Стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ Джон Хайтън не потвърди дали Съединените щати имат доказателства за наличието на “непобедимата” руска хиперзвукова ракета, но заяви, че американската армия е наблюдавала изпитанията на хиперзвукови ракети, проведени от Русия и Китай.

“Не мога да ви дам подробности за средствата, които използвахме за наблюдение, или техническа информация за възможностите на тези ракети. Но мога да ви кажа, че видяхме и Русия, и Китай да тестват хиперзвуковите си ракети”, отбеляза генерал Джон Хайтън.

Той не коментира дали ракетите все още са в етап на развитие, или във фаза на оперативни тестове, но заяви, че думите на президента Путин за новите руски оръжия са приети много сериозно, пише порталът DefenceNews.

“Трябва да вярваме на Владимир Путин за всичко, над което твърди, че се работи в Русия”, отбеляза американският командир.

“Оперативният статус на много от тези оръжия… това е друг въпрос. Но знам, че Русия работи над всичко, за което Путин говори. Ние ги наблюдаваме много внимателно. Не съм изненадан от нищо, което той каза и направи.”

Американският генерал изрази надеждите си, че Съединените щати ще започнат по-интензивна работа в сферата на хиперзвуковите оръжия.

“Има някои области в хиперсониката, в които смятам, че имаме предимства пред Русия и Китай “, каза той. “Но най-важното в това, което те направиха, е, че успяха да проведат цялостно тестване на възможностите на хиперсониката.”

Той допълни, че тестовете на хиперзвукови оръжия, проведени от САЩ през последните години, не са били “напълно успешни”, затова американската армия е спряла работа по тези проекти.

Порталът посочва, че в продължение на много години американците не инвестират достатъчно средства в Агенцията за напреднали изследователски проекти в областта на отбраната на САЩ. Но нейното финансиране се увеличава от вече две години насам: през 2017 г. бюджетът е бил 85,5 млн. долара, достигайки 108,6 млн. долара през 2018 г. Следващата година агенцията планира да получи 256.7 млн. долара.

В годишното си обръщение към Федералното събрание на Русия през март тази година, руският президент Владимир Путин съобщи, че Русия има хиперзвукови оръжия. Според него Русия успешно е изпитала тези оръжия и от 1 декември 2017 г. те са част от Въоръжените сили на руската армия в южната част на страната. Путин придружи своето изказване със снимки от тестовете на новата система.

“Ракетите имат възможност за маневриране на всички етапи от полета си, а скоростта им надвишава тази на звука 10 пъти”, каза руският президент Владимир Путин. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.