Според норвежкото разузнаване Москва тренира удари по цели в Северна Норвегия

Според норвежкото разузнаване Москва тренира удари по цели в Северна Норвегия


Началникът на военната разузнавателна служба на Норвегия генерал-лейтенант Мортен Хага Лунде заяви, че военно-космическите сили на Русия миналата година са тренирали за нанасяне на удари по цели в Северна Норвегия, съобщи електронното издание „Индипендънт баренц обзървър”, цитирано от ТАСС и БГНЕС.

Генерал Лунде е обявил това в понеделник по време на лекция във Военното дружество в Осло.

„Преди по-малко от година, на 24 март, руски бомбардировачи извършиха тактически полет срещу съоръжения в град Вардьо. Бомбардировачите тренираха настъпателни действия преди да се върнат в базите си на Колския полуостров. В операцията участваха общо 9 самолета”, каза норвежкият генерал, цитиран от изданието.

Високопоставеният норвежки военен съобщи още, че през 2017 e имало поне още 2 подобни случаи. Лунде каза, че и през май м. г. руски военни самолети са тренирали нанасяне на удари по военна техника и съдове, включени в международни учения, в които Норвегия тогава е участвала.

В съответствие със стандартната процедура, срещу тях са били изпратени изтребители на норвежките ВВС, но не е имало нарушения на норвежкото въздушно пространство.

Норвежкият генерал посочи, че по време на руските учения „Запад 2017” ракетни комплекси „Искандер” са били прехвърлени в района на Мурманска област, който е на 40 км.от границата с Норвегия.
Източник: segabg.com

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !