Смяна на известния “Драгунов”: Снайперската пушка на Чукавин влиза в серийно производство през 2021

Смяна на известния "Драгунов": Снайперската пушка на Чукавин влиза в серийно производство през 2021
Серийното производство на снайперската пушка на Чукавин (СВЧ) ще започне след две години.

Лекото и ергономично оръжие отговаря на високите критерии, поставени от настоящите и бъдещите специалисти от целия спектър на националните служби за сигурност. Въпреки това СВЧ ще бъде предназначена предимно за военни цели, като следва да замести известната снайперска пушка “Драгунов”.

Снайперската пушка “Драгунов” (СВД) е приета на въоръжение в съветските войски в далечната 1963 година. От този момент до днес е претърпяла редица модификации, тъй като изпреварва времето си със своите изключителни технически и тактически параметри. Но след няколко десетилетия успешна служба СВД днес не отговаря на изискванията на съвременната война. Именно затова, според главния конструктор на концерн “Калашников” Сергей Ужрумцев, е настъпила нуждата от разработката на СВЧ. В интервю за РИА “Новости” той добави, че догодина се навършват 100 години от рождението на Евгений Фьодорович Драгунов.

Накратко, за основа на конструкцията на снайперската винтовка СВЧ е използвана идеята на известния конструктор, която е приложена в разработката на малокалибрени автомати.

“Пушката има много лек откат, сякаш е оръжие от малък калибър. Това позволява на стрелеца да работи в режим на бърза стрелба, където след всеки изстрел оръжието остава на огневата линия”, твърди многократният шампион по стрелба Всеволод Илин пред интернет изданието “Военное обозрение”.

СВЧ беше представена на оръжейното изложение “Армия-2017”. Различните версии на оръжието могат да използват или руски боеприпаси 7,62х54, или патрони по западен образец .308 Winchester и .338 LM. Както пишат авторите на материала, винтовката вероятно може да поразява цели на разстояние до 1,5 километра.

По вътрешността си СВЧ наподобява щурмовата версия на АК. При това новата винтовка е снабдена с планка “Пикатини”, защитна решетка за укрепване на оптични мерници, подцевно фенерче, лазерен целеуказател и заглушител. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.