Скоро Русия ще има хиперзвуково оръжие, каквото никой друг няма

Скоро Русия ще има хиперзвуково оръжие, каквото никой друг няма
Ако руските въоръжени сили получат тези оръжия по график, Русия ще стане първата страна в света, въоръжена със хиперзвукова технология.

Хиперзвукови ракети

Новата система ще бъде извън обсега на противовъздушната отбрана за следващите десет години, тъй като тези ракети ще летят със скорост от 2,5 километра в секунда (осем пъти скоростта на звука).

Първите оръжия от този вид, които вече са преминали тестовете, са противокорабните ракети “Циркон”, чието успешно тестване бе обявено от министерството на отбраната в средата на 2017 година. Няма публикувани снимки и видеоклипове от тези тестове, а министерството на отбраната заяви, че засега те са “военна тайна”.

Понастоящем е известно само, че първата версия на ракетата “Циркон” ще може да поразява мишени на разстояние от 500 километра. Същевременно инженерите са си поставили амбициозната задача да увеличат скоростта на ракетата на 3,5 километра в секунда.

Все още не е известно кои кораби ще получат ракети от ново поколение. Руските експерти прогнозират, че първият клас кораби, които ще бъдат модернизирани, за да придобият новите оръжейни системи, ще бъдат тежките атомни ракетни крайцери. Един от тях е флагманът на Северния флот – атомният крайцер “Петър Велики”.

Струва си да се отбележи, че никоя страна в света все още няма хиперзвукови ракети на служба във въоръжените си сили. Ако при тестовете за тази година военните успеят да потвърдят обявените характеристики на “Циркон”, то тя ще стане първото оръжие, което ще бъде абсолютно извън обсега на всички налични в момента системи за противоракетна отбрана.

Например американската система за противоракетна отбрана Aegis има време за реакция от осем секунди. За това време обаче хиперзвуковата ракета вече ще е извън обсега на всякакви противоракетни системи.

Новата ядрена ракета “Сармат”

Ракетните войски са в очакване на пристигането на новата междуконтинентална балистична ракета “Сармат”, която ще замени 25-годишния си предшественик РС-20В “Воевода” (по класификация на НАТО – SS-18 Mod.3 Satan).

Ракетите от клас “Сармат” тежат 100 тона. Само преди няколко десетилетия оръжията с такива размери бяха тромави и не много маневрени, но хиперзвуковите технологии ще променят това, особено когато става дума за маневреност. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.