Сергей Шойгу пристигна на посещение в Белград

Сергей Шойгу пристигна на посещение в Белград
Белград. 
Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу пристигна на официално посещение в Белград, където бе посрещнат празнично от делегация, начело със сръбския му колега Александър Вулин, пише електронното издание на вестник „Политика“.

Празничното посрещане на Шойгу се проведе пред Двореца на Сърбия с изпълнение на химните на Сърбия и Русия и преглед на почетния караул, съобщава агенция „Бета“.

Руският министър е в Сърбия по покана на Вулин и това е първата му официална визита в страната, след като през януари бе преизбран за началник на руското военно ведомство.

Сръбското министерство на отбраната заяви, че самолетът, с който Шойгу е влязъл във въздушното пространство на Сърбия, е посрещнат от три изтребителя на сръбските военновъздушни сили МиГ-29, които са го придружили до кацането.

На летището „Никола Тесла“ Шойгу е посрещнат от посланика на Русия в Белград Александър Боцан-Харченко и представители на сръбското военно ведомство.

След посрещането Вулин и Шойгу започнаха разговори на четири очи и се очаква след това да започне тяхната среща с делегации на министерствата на отбраната на Сърбия и Русия. Срещата им днес е девета след назначаването на Вулин за министър на отбраната.

След това двамата ще се отправят към Дома на гвардията в Топчидер, където на руския министър ще бъде връчен почетен докторат от Университета на отбраната.

След това Шойгу ще положи венци с Вулин на мемориала на белградските освободители и на мемориала на Червената армия, а след това и капсула в паметната плоча на „Вечния огън“, в памет на ветераните от Втората световна война.

Днес те ще посетят и изложбата „Отбрана 78“ в градския музей в Белград.

Сръбският президент Александър Вучич ще бъде домакин на Шойгу на работен обяд днес следобед.

Според информация на „Вечерне новости“ от миналата седмица, руският министър носи със себе първата пратка от поръчаните от Белград шест системи за противовъздушна отбрана „Панцир С1“.

Президентът Александър Вучич, който в сряда се срещна с руския посланик Александър Боцан-Харченко, заяви пред „Спутник“, че руският военен министър е един от истинските приятели на Сърбия, който добре разбира нейната позиция и ще „донесе нещо ново в Белград“, но той ще остави руския министър да говори сам:

„Шойгу говори рядко, особено не говори дълго, но той разбира всичко фантастично и той е човекът, който ми каза: „Добре е, че направихте правилно с тези оръжия, защото по този начин правите Сърбия малко по-безопасна“. Разбира се, той знае колко малки и слаби сме в сравнение с Русия, но когато един Сергей Шойгу ви го каже, това означава много за нас“, обясни президентът на западната ни съседка.

Превод и редакция: Иван Христов

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.