Северно влияние: Разгръщат системите С-300В4 в Арктика

Северно влияние: Разгръщат системите С-300В4 в Арктика
Арктика и Далечният изток ще бъдат подсигурени със свръхдалекобойни зенитни комплекси, предаде “Известия“.

До края на 2019г. в източната част на страната e сформирана ракетна бригада, а в Северния флот ще се появи нова войскова част. Нейният “основен калибър” ще бъде зенитната ракетна система (ЗРС) С-300В4.

По някои тактико-технически характеристики тя превъзхожда дори най-новата С-400. Силните страни на модернизираната система са възможността за употреба на всички терени и мобилността, които ще позволят прехвърляне на единици на труднодостъпни места.

Министерството на отбраната взе решение за разполагане на нови части и съединения за ПВО, които да покриват стратегическите направления на Арктика и Далечния изток, съобщиха за “Известия” източници от военното ведомство. Края на 2019 година е сформирана зенитна ракетна бригада, оборудвана със ЗРК С-300B4, която ще бъде на разположение на командването на Източния военен окръг. Освен това в структурата на оперативно-стратегическото командване (ОСК) на Северния флот ще бъде сформирана нова войскова част. Местоположенията на формированията все още не са известни.

През 1990-те години много части от противовъздушната отбрана на Арктика и Далечния изток бяха премахнати, а в системата за ПВО се образуваха пропуски. В резултат на това имаше принудителен преход към зонална ПВО, която обхваща само важни обекти. Сега се очертава обратната тенденция.

Извънградски бой

Руските военни сили в Арктика и Далечния изток се укрепват, а новите формирования изискват надеждно въздушно приктие. Бригадата, въоръжена със съвременни ЗРС, значително ще увеличи възможностите на противовъздушната отбрана в тези региони, каза за “Известия” бившият ръководител на обединената система за противовъздушна отбрана на ОНД генерал-лейтенант Айтеч Бижев.

“Арктика и Далечният изток в съветската епоха се смятаха за потенциално застрашени от въздушно нападение райони, така че бяха обхванати от една от най-мощните и силни армии за противовъздушна отбрана”, каза експертът. “Разгръщането на нова бригада е сериозно усилие в тази насока. Тези комплекси не се “страхуват” от никакъв терен, така че могат бързо да бъдат прехвърлени в опасни зони”.

Части и съединения, въоръжени със С-300В4, вече са разположени в няколко региона на Русия. Първата бригада се появи в Краснодарския край през 2014 г. Същите съединения са формирани в Централния военен окръг – близо до Самара и Подмосковието. В Калининград също беше разположена система за противовъздушна отбрана. В близко бъдеще се планира превъоръжаване на още няколко бригади със С-300В4.

“Бригадата на ПВО трябва да покрива широк фронт”, обясни пред “Известия” бившият командващ на зенитно-ракетните войски генерал-лейтенант Александър Горков. “Такова съединение е пряко подчинено на ОСК или на командващия на целия фронт и е предназначено за прикритие на основните войскови групировки”.

С-300В4 се счита за една от най-добрите системи за защита от почти всички видове въздушно нападение. Възможностите ѝ позволяват прокритие на два до три пъти по-голяма площ, в сравнение с класическата С-300. Това забележимо разширява зоната на поразяване на въздушни цели. Новите системи позволяват гарантирано прехващане на бойните глави на ракети със среден обсег. В състава на ЗРК има специални радари и пускови установки с възможност за поразяване на балистични ракети.

С какво е по-различна от С-300?

Исторически се случва така, че във войската едновременно влизат две различни С-300. За силите на противовъздушната отбрана са създадени С-300П (П – “ПВО”), които прикриват позиционни райони – основно промишлени и административни съоръжения. А в противовъздушната отбрана на Сухопътните войски постъпват С-300В (В- “войскова”), които трябва да защитават войските от въздушни удари.

С-300В превъзхожда позиционния комплекс по няколко параметъра, тъй като първоначално е създадена за защита на колони в марш. Нейните ракети се привеждат в бойна готовност, докато все още е в движение, и почти веднага след спиране комплексът е готов за стрелба. Освен това те се монтират на гъсенични платформи с цел лесно преодоляване на терена.

Модификацията С-300В4 влезе на въоръжение в сухопътната ПВО през 2014 г. Обновената версия стана изцяло цифрова. Тя е способна на едновременен обстрел и гарантира поразяване на до 24 аеродинамични цели, включително малки обекти. С-300В4 може да обстрелва 16 балистични ракети, летящи със скорост до 4500 м/с и има ефективен обхват от 400 км.

През 2016 г. дивизиони с такива системи бяха разположени в Сирия и застъпиха на бойно дежурство за защита на летището в Хмеймим и пункта за материално-техническо обезпечаване на ВМФ на Русия в Тартус. Както каза командващият войските за ПВО генерал-лейтенант Александър Леонов пред “Известия”, по време на изпълнение на бойни мисии многократно са били откривани стратегически разузнавателни самолети и американски бомбардировачи.

Сега руската система за ПВО активно се усъвършенства. Благодарение на въвеждането на радиолокационна станция (РЛС) от типа “Воронеж” и на РЛС “Контейнер”, по периметъра на страната беше създадено единно радиолокационно поле. Очаква се скоро да влязат на въоръжение новите системи С-500 “Прометей”, които са предназначени за унищожаване на крилати и хиперзвукови ракети, самолети и вертолети, както и дронове и нискоорбитални спътници. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.