Северна Корея е готова на преговори със САЩ

Северна Корея е готова на преговори със САЩ

Северна Корея е готова на преговори със САЩ ! Пхенян поиска гаранции за сигурност и обеща в замяна да спре ядрените си опити !Висши представители на двете Кореи се договориха вчера за среща на върха в демилитаризираната зона между тях в края на следващия месец, предадоха агенциите, като се позовават на съобщение от канцеларията на южнокорейския президент Мун Дже-ин. Това стана, след като севернокорейският лидер Ким Чен Ун прие в Пхенян делегация от Южна Корея. Северна Корея е дала да се разбере, че е готова на мораториум върху ядрените и ракетните си опити, ако САЩ се съгласят на преговори с нея.

Тя е подчертала, че няма нужда от ядрени оръжия, в случай че има гаранции за своята сигурност. Пхенян освен това е обещал да не използва ядрени и конвенционални оръжия срещу Южна Корея. По време на посещението на високопоставена делегация на Сеул в Пхенян е постигнато още споразумение за създаване на “гореща телефонна линия” между лидерите с цел намаляване на военното напрежение.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун обсъди с южнокорейската делегация възможностите за разведряване на Корейския полуостров, съобщи севернокорейската агенция КЦТА. Ким прие на вечеря и разговаря с “открито сърце” с делегацията на Юга по проблемите, свързани с ефективно подобряване на отношенията между Севера и Юга и с поддържане на мира и стабилността на Корейския полуостров, гласи съобщението. Обсъдени бяха възможността за среща на високо равнище, начините за намаляване на силните военни напрежения на Корейския полуостров и продължаването на диалога, се казва в текста.

Ким е казал на южнокорейските представители, че “твърдата му воля е бързо да се подобрят връзките” между двете корейски държави и да се “напише нова история на национално обединение”, посочва КЦТА. “След като изслуша специалния пратеник на Юга за намерението на президента (на Южна Корея) Мун Дже-ин за среща на високо равнище, Ким размени мнения и постигна задоволително споразумение”, гласи съобщението.

10-членната южнокорейска делегация, оглавявана от директора на Службата за национална сигурност Чун Ею-йо, направи посещение в Северна Корея с надеждата да я насърчи да преговаря със САЩ. Членовете на делегацията са най-високопоставените представители на южнокорейското правителство, които са се срещали с Ким Чен Ун, откакто той пое властта от баща си Ким Чен Ир през 2011 г. Организираната за посетителите вечеря в централата на Корейската трудова партия, домакини на която бяха самият Ким и съпругата му, беше първият случай, когато южнокорейски представители са били допуснати в сградата, уточни “Гардиън”. Срещата на Ким с южнокорейските представители е последното изненадващо развитие в дипломатическата офанзива, за която Северна и Южна Корея се надяват да отдалечи заплахите от САЩ, където все повече се говори за военни варианти, отбелязва в. “Вашингтон пост”.

 Доналд Тръмп, президент на САЩ: “Готови сме да преговаряме с Пхенян, ако се откажат от ядрената си програма. Ще видим какво ще стане”.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и съпругата му бяха домакини на вечерята с южнокорейската делегация, с която бяха постигнати важни договорки.

Източник: segabg.com

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !