Свръхзвуковият Ту-160 ще защитава руската граница в Арктика

Свръхзвуковият Ту-160 ще защитава руската граница в Арктика
Русия ще засили защитата на Арктика, изпращайки в района бомбардировачa-ракетоносец Ту-160.

Това заяви командващият на стратегическата авиация на руските ВВС генерал-лейтенант Сергей Кобилаш след среща със секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев.

Той допълни, че свръхзвуковият Ту-160 ще лети над Анадир (най-източния град в Русия) до края на тази година.

“Понастоящем Арктика има стратегическо значение за нас и затова създаваме нови летища. Трябва да обезпечим сигурността на страната, особено на нейните морски граници”, каза Кобилаш.

Ту-160 е стратегически ракетоносец, способен да пренася крилати ракети с ядрени бойни глави.

Преди три години бе взето решение да се възстанови производството на тези бомбардировачи в модернизираната версия Tу-160M2. Според генералния директор на “Туполев” Александър Конюхов, първият такъв самолет вече се строи.

Основната разлика между Ту-160М2 и “Белите лебеди”, които сега са на въоръжение, ще бъдат новите, по-икономични двигатели и специално покритие, което намалява видимостта на самолета за радарите.

Авиониката ще бъде напълно актуализирана. Обхватът на ракетоносеца се увеличава с хиляда километра, а бойната ефективност ще нарасне 1,6 пъти. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.